Володарка мертвих душ: як за згодою Тетяни Татаріної в ІРМ працювали хатні працівниці Мамая та кому останній сдавав "в оренду" свою прибиральницю

30 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Подробиці фінансової схеми, у якій хатні забаганки Мамая вартували полтавцям 570 тисяч грн з бюджету міста.

 

За останні майже півтора року дві хатні працівниці Олександра Мамая напрацювали у нього вдома на 570 тисяч грн з кишень платників податків.  При цьому офіційно вони були працевлаштовані у комунальному закладі, але радо перепрофілювалися і за згодою усіх трьох сторін (міського голови, робітниць та директора комунального підприємства) перепрофілювались у садибі Мамая по вулиці Світанковій, а також здавав "в найм" своєму оточенню.

Про це стало відомо з офіційного сайту Полтавської обласної прокуратури та інсайдерських джерел, які нині встановлюють усі деталі цієї резонансної справи.

Так стало відомо що міський голова Полтави оформив своїх кухарку та прибиральницю у комунальну організацію Інститут розвитку міста та щомісяця сплачував їм по 15 тисяч гривень з місцевого бюджету.

Повідомляється що дерибан бюджету проходив зі згоди директора ІРМ Тетяни Татаріної, її бухгалтера та двох працівниць комунальної організації. Завдяки цьому повноважні посадові особи вносили недостовірні відомості до табелів обліку робочого часу цих двох працівниць. Тож жінки, які фактично не працювали в організації перетворювались на мертві душі та отримували реальну зарплату.

Як встановили правоохоронці замість виконання передбачених трудовим договором посадових обов’язків в "ІРМ", жінки порались в оселі, де живе Олександр Мамай, а також періодично приїздили у двоповерхову квартиру, що належить особі, з якою Мамай домовлявся щодо прибирання.

Таким чином впродовж січня 2021 – березня 2022 років вони безпідставно одержали понад 570 тис. грн бюджетних коштів. 

Нагадаємо, що у квітні цього року співробітники СБУ у Полтавській області провели слідчі дії, зокрема, обшуки в КО "Інститут розвитку міста" Полтавської міської ради (вул. Небесної сотні, 1/23) та за місцем проживання Олександра Мамая.

До речі останній не лише не злякався подібних візитерів, але й пригрозив їм у разі повторного відвідування озброєними людьми помешкання, де проживають його малолітні діти на працівників СБУ чекатиме фізичний супротив, або по-іншому банальна бійня.

Також в межах слідчо-оперативної роботи правоохоронці вилучили речові докази серед яких були і кілька айфонів із відеозаписами та письмовими підтвердженнями факту надання послуг Олександру Мамаю. За результатами вивчення речових доказів на допит викликали головну бухгалтерку "ІРМ".

Також на допит викликалася головна бухгалтерка "Інституту розвитку міста". А після кількох місяців плідної роботи працівники СБУ зібрали достатньо доказів для повідомлення про підозру чотирьом фігурантам справи щодо підробки документів та розтраті бюджетних коштів

Якщо конкретизувати, то про підозри повідомлено:

керівнику організації та бухгалтеру за ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366  КК України (розтрата чужого майна шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах, вчинена за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб);

працівницям підприємства – за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 191 КК України (пособництво у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану).

Окрім цього, слідчий і прокурор звернулися до суду з клопотаннями про обрання підозрюваним запобіжних заходів у виді тримання під вартою та відсторонення керівника комунальної організації від займаної посади.

Наразі усі клопотання перебувають на розгляді в Октябрському районному суді міста Полтави.