Погасіть борг, а ми відремонтуємо трубу: полтавці три місяці живуть без тепла

27 жовтня 2021 0
Жителі двох будинків на вулиці Маршала Бірюзова три місяці живуть без гарячої води, опалювальний сезон для них також не почався. У будинку прорвало трубу, а "Полтаватеплоенерго" відмовляється проводити ремонт, доки люди не погасять борг.





У двох будинках на вулиці Маршала Бірюзова немає гарячої води вже понад три місяці. Й опалювальний сезон не починався. Тут прорвало труба, на ремонт треба 300 тисяч гривень. А в "Полтаватеплоенерго" кажуть, що у цих будинках є борг, й ремонтувати почнуть тоді, коли жителі заплатять за спожиті послуги.

"Чому ми повинні страждати. П'ята частина будинку тільки не платить. Чому інші, всі хто укладати договір з "Полтаватеплоенерго", вони порушують проти нас свої обов'язки. Сказали, поки не заплатить борги, але я не зрозуміла, я що не людина. Чому вони порушують проти мене договір? " – прокоментувала мешканка будинку Ольга Журавель.

Люди почали ставити бойлери у квартирах, аби у помешканнях була тепла вода.

"Як справляємося, беремо включаємо газову плиту, духовку не включаємо. Доки ми зранку тут повештаємся. Й слава Богу ще сонце є, то від сонця трохи поки що нагрівається", – сказав мешканець будинку Григорій.

"Ви знаєте, вже сили немає. Холодно. Тут нагрієш воду, а тут вона вже й вихолонула. Поки голову помиєш. Дуже важко", – розповіла мешканка будинку Віра Одуд.

Деякі мешканці почали переплачувати за послуги, сподіваючись, що тепло все ж дадуть.

"Річ у тому, люди не платять і у них там борги й по 80 тисяч і по 100 тисяч. Але я не знаю, куди дивилася служби, які повинні були цим займатися. У мене вісім тисяч переплати", – сказала жителька будинку Валентина Оверченко.

У "Полтаватеплоенерго" кажуть, що коштів на ремонт труби немає. Тому без погашення боргів, відремонтувати трубу не зможуть.

"Вартість заборгованості сукупна з двох житлових будинків перевищує два мільйони гривень. А вартість для проведення ремонтних робіт майже 300 тисяч. Тому навіть не повний розрахунок з боргами дозволить виконати ремонт у повному обсязі", – повідомив речник "Полтаватеплоенерго" Олександр Циганок.

"Постачальник комунальних послуг не може ставити в залежність ці два поняття. Наявність боргу й необхідність проведення ремонту. Й починається опалювальний сезон, і постачальник повинен забезпечити виконання своїх послуг. Тим паче якщо в цьому будинку є люди, які повністю сплачують, то не виконуються обов'язки лише з однієї сторони", – пояснив юрист Тарас Захаров.

Юрист порадив жителям будинку викликати працівників "Полтаватеплоенерго", аби зафіксувати, коли саме припинили постачати гарячу воду та тепло.