Планові операції й досі під забороною у державних лікарнях

18 лютого 2021 0
З листопада минулого року в державних лікарнях заборонили проведення планових операцій. Приватні клініки такі послуги надають, але доступність платних закладів для населення значно нижча.

Планові операції й досі під забороною. Як виняток – пологи, онкохворі та пацієнти, які потребують екстреного оперативного втручання. Заборонили планові операції через епідемію коронавірусу.

З 9 листопада минулого року у всіх лікарнях України припинили планові операції. Почали приймати лише ургентних хворих та пацієнтів з коронавірусом.

На національному рівні не визначали, які операції скасовувати, а які ні. Робити це має лікар, опираючись на стан пацієнта. 

"Якщо людина дещо незадоволена, можна звернутися до адміністратора, ми вирішуємо це з пацієнтом, щоб було комфортно і йому. Ми вирішуємо індивідуально, залежно від патології, залежно від звернення. Якщо людям потрібна медична допомога в тому об'ємі, який ми можемо запропонувати, ми це робимо", – розповів медичний директор першої міської клінічної лікарні Вадим Недоборенко.

"Операції, які можуть бути відкладені й допомога, яка може бути відкладена, вона і є не ургентною. Але все ж таки це умовне ділення, й людина коли відчуває дискомфорт при паховій грижі або будь-якої локалізації грижі, то людина потребує допомоги й ми не можемо відмовити", – сказав медичний директор першої міської клінічної лікарні Олександр Котовий. 

Операції на носовій перегородці, катаракта на оці, й всі ті захворювання, що не вплинуть на життя й здоров'я людини, найближчим часом, у державних лікарнях не проводитимуть.

"Це означає тільки одне, хвороби будуть розвиватися. Тобто вся медична система, яка пропагувала вчасне звернення до лікаря вона по факту скасована, й тепер ми звертаємося до лікаря, коли швидка нас привезе в стані, який загрожує життю", – сказав президент Всеукраїнської ради прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Натомість приватні медичні заклади можуть проводити планові операцій. Але такі заклади доступні не для всіх.

Тамара Мордик, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення