ДБР затримало власників заводу в Полтаві, який допомагав армії РФ

09 червня 2023 0
Максим Михайліченко
У Полтаві затримали власників та топменеджмент заводу, який забезпечував необхідною продукцією військово-промисловий комплекс Росії.

Працівники Державного бюро розслідувань затримали власників та топменеджмент заводу в Полтаві, який забезпечував продукцією російський військово-промисловий комплекс. Про це повідомили в Державному бюро розслідувань.

Завод після початку повномасштабного вторгнення Росії продовжував забезпечувати їх ВПК необхідною продукцією. Також серед затриманих є чоловік-організатор злочинної схеми, колишній народний депутат та член "Партії Регіонів".

З 24 лютого 2022 року правопорушники поставили до Росії комплектуючі на суму понад 160 мільйонів гривень.

Слідчі ДБР та Офісу Генерального прокурора проводять понад 30 обшуків. У колишнього регіонала знайшли книги, які звеличують Російську Федерацію та пропагують її наративи, які шкодять Україні. Також в екснардепа виявили російські відзнаки та комсомольський значок.

Також у деяких підозрюваних знайшли паспорта держави-терориста Росії.

Слідкування та документування діяльності злочинців триває близько одного року. За результатами розслідування встановили, що до складу ділків входить щонайменше 14 осіб, з-поміж близьких родичів екснардепа, менеджменту промислово-інноваційної групи компаній та громадян Російської Федерації.

У листопаді 2022 року Державне бюро розслідувань заблокувало міжнародний канал постачання комплектуючих для російського військово-промислового комплексу. Тоді унеможливили участь зрадників-колаборантів, колишніх представників однієї з проросійських партій, у тендерних процедурах силових відомств агресора.

Розслідування встановило, що з 2014 року промислово-інноваційна група компаній родини колишнього народного депутата України, забезпечували підприємства Росії високоефективними вузлами, агрегатами, деталями пневматичного обладнання.

Компресори й компресорні установки є комплектуючими частинами, що використовуються у складі бойових залізничних ракетних комплексах 15П961 "Молодець", які знаходяться на бойовому чергуванні у складі ракетних військ стратегічного призначення у Російській Федерації. Крім того, використовуються у складі спеціальних броньованих потягів, які призначені для ведення інженерної розвідки залізничних маршрутів, розмінування, бойової охорони та супроводження військових ешелонів РФ.

Таким чином заводи забезпечували Росію необхідними матеріалами, які використовувалися проти наших захисників у Донецькій та Запорізькій областях.

Концерн займав друге місце у постачанні товарів для російських компаній, експортуючи 95% виробленої в Україні продукції.





Восьми особам повідомили про підозру за ст. 255 та ст. 111-2 Кримінального Кодексу України. Їх звинувачують у створенні злочинної організації та пособництві державі-агресору.

Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Іншим шістьом фігурантам, зокрема й громадянам РФ, повідомлять про підозру заочно та оголосять в розшук.

Наразі затримали шість осіб. Розв'язують питання щодо обрання запобіжного заходу. Вживаються заходи щодо затримання решти фігурантів.