Спецслужби рф вербували українських дітей через гру на телефоні

25 травня 2022 0
Поліна Кузнецова
Спецслужби росії використовують дітей у злочинах проти України: завдяки ним корегують ракетні удари по інфраструктурі.

24 травня служба безпеки України у відео на своїй фейсбук-сторінці повідомили про мобільний додаток, через який у дітей виманювали геолокацію та реальні фото стратегічних об’єктів, видаючи їх за завдання у грі.
Тож сьогодні ми вирішили розібратися, що ж насправді з цим додатком не так.


Ще з початку травня деякі працівники нашого телеканалу встановили додаток, бо їх знайомі просили зробити це аби отримати бонуси. Так працює реферальна система додатка. Тому питання з розповсюдженням закрите, діти дізнаються про програму один від одного і поширюють це далі.


Сенс гри — у збиранні колекції фірмових кросівок та підняття свого рівня серед інших гравців. Гра має власну мапу, на якій дитина бачить своє місто, вулицю і дім. На цій мапі є іконки об’єктів, які дитина повинна відвідати для підняття свого ігрового рівня.

війна рф окупанти вербування діти aglet криптовалювата підлітки


Місця досить звичайні і для дитини не викликають підозру, але з нашого такого «походу» за призами ми виявили, що насправді звичайні для дітей будівлі, виявляють важливими стратегічними об’єктами, такими як заводи, мости і адміністративні споруди.

війна рф окупанти вербування діти aglet криптовалювата підлітки


На сьогодні у Кіровоградській області затримали двох підлітків, що фотографують блокпости, елеватори та транспортні шляхи регіону. Для чого наразі невідомо, тому що саме в цьому додатку відсутня можливість фотографувати і прикріпляти фото.


За даними сайту youcontrol розробник — ONLIFE LTD приватне товариство з обмеженою відповідальністю, головний офіс якого у Великобританії.


Додаток у цілодобовому форматі збирає інформацію з вашого актуального місцеперебування та переміщення.


Багато важливих стратегічних об’єктів знаходиться неподалік або в самих населених пунктах, біля яких діти або підлітки за допомогою смартфонів можуть фіксувати місця пропадання або спотворення GPS сигналу, компонувати оптимальні шляхи до об’єктів, яких на мапі не зазначено або зазначено, як інші.


Коли ми прийшли на місце, нам пощастило зустріти ще декілька користувачів програми, які повідомили, що іноді об’єкти можуть знаходитися у найнеочікуваніших місцях, таких як лісосмуга. І там також були діти з телефонами. Молоді люди також зазначили, що часто іконки знаходяться біля стратегічних споруд або відділів поліції.


Також додаток використовує старі мапи, це стало відомо після детального їх вивчення нашими журналістами. Одним із суттєвих доказів є наявність магазину «Брусничка», якого в Полтаві давно не існує, що може свідчити про можливе коригування даних мап.

війна рф окупанти вербування діти aglet криптовалювата підлітки

Ми проаналізували відео, яке випустила СБУ з цього приводу: їх речник Артем Дихтяренко описав мотивацію російських хакерів використати додаток, але не пояснив як вони це робили.
Виходячи з його слів "СБУ здійснює комплексні заходи для блокування ворожого втручання в електронні системи офіційних мобільних додатків".
Ми припускаємо, що невідомий міг взламати застосунок і тимчасово його використовувати. Але європейські компанії, скоріше за все, в таких випадках швидко б зорієнтувалися.

Наша друга гіпотеза — російські спецслужби втручалися в систему роботи додатка не для взлому, а щоб скопіювати його і зробити його точну копію, в яку додали функцію робити фото, зробивши її обов'язковою частиною завдань.
Оскільки СБУ вже випустили це відео, ми думаємо, що небезпеку вербування українців для коригування вогню саме в цьому додатку знешкодили, але все одно просимо вас бути пильними і уважними.