Алгоритм дій з пошуку безвісти зниклого військовослужбовця

30 серпня 2023 0
Максим Михайліченко
Інструкція з пошуку безвісти зниклих військовослужбовців: куди звертатися, що робити, куди писати.

В Україні, станом на 23 травня 2023 року, безвісти зниклими вважають близько семи тисяч військовослужбовців. На жаль, під час війни, такі моменти стають звичними.

На початку травня PTV писали, що в Україні запрацював Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб. У цей реєстр вносять всі дані про зниклого безвісти військовослужбовця. Проте не завжди всю інформацію про військового можна знайти в реєстрі.

Тому PTV зібрали інформацію про те, що робити, щоб знайти зниклого захисника України.

Алгоритм дій

Для початку не треба публікувати у соціальних мережах фотографію військовослужбовця, який зник. Волонтерський рух "Адвокати ЗСУ" повідомляють, що будь-яка опублікована інформація у відкритому доступі про військовослужбовця може нашкодити здоров'ю чи життю воїна, або створити перешкоди його пересування на тимчасово окупованих територіях. Всю інформацію треба подавати виключно державним органам та спеціально уповноваженим особам по розшуку безвісти зниклих осіб.

Зверніться спочатку до військової частини або терцентру комплектування (військкомату), в якій військовий проходить службу. Там підтвердять або спростують статус військового. Ще зверніться до найближчого тероргану Нацполіції України з відповідною заявою (також є електронна пошта [email protected] та гаряча лінія (0894) 200-18-67 або 0 800 212 151).

Після поліції скористайтеся онлайн сервісом від Служби безпеки України куди можна звертатися щодо розшуку військовополонених та незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України.

Також можна звернутися до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ. У них є цілодобові телефони: +380676508332, +380980873601. А також електрона пошта: [email protected].

Після цього можна звернутися на гарячу лінію Офісу уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, там можна подати заявку на розшук. Номер: 0800339247 або +380958960421 (для дзвінків з-за кордону через месенджери Viber, WhatsApp, Signal).

Телефон Уповноваженого з питань зниклих безвісти: +380997920126.

У Полтавській області представник Уповноваженого це Микола Петряник. Його графік роботи з понеділка по п'ятницю, з 9:00 до 18:00. Номер телефону: +380683288689. Щоб дізнатися уповноваженого з вашої області перейдіть за посиланням на відповідний сайт.

Також, якщо військовий був прикордонником, то є гаряча лінія Держприкордон служби: 0800505063.

Ще можна звернутися до Національного інформаційного бюро:

  • телефон гарячої лінії 1648, для дзвінків з-за кордону +380442878165;
  • чат-боти в месенджерах Telegram та Viber @nib_uncp_bot;
  • або через форму подану на сайті, де треба обрати форму звернення (полон, зникнення, депортація дитини чи дорослого, примусову мобілізацію на ТОТ, загибель).

Також родичам можна звернутися до Міжнародного Комітету Червоного Хреста за телефоном 0800300155. Всі контакти є на їх сайті за посиланням.

Окрім цього, існує український сайт з пошуку зниклих або загиблих, де можна спробувати знайти інформацію про воїна.

Інформація, яку треба зібрати для пошуку військовослужбовця

Яку інформацію треба зібрати про зниклого військовослужбовця:

  1. ПІБ, дату народження, номер мобільного телефону.
  2. Номер військової частини, де проходить службу зниклий воїн.
  3. Копію паспорта та військового квитка.
  4. Фотографії військового, його особливі прикмети (тату, шрами, родимі плями тощо).
  5. Якщо знаєте, то військову посаду або звання, та військово-облікову спеціальність.
  6. Дату зникнення та дату останнього вашого зв'язку.
  7. Контакти ТЦК та СП, яким призивався військовий.
  8. ПІБ командира військової частини.

На будь-якому етапі вас можуть попросити здати матеріал на ДНК-аналіз. Це може прискорити пошук.