Полтавщина очікує на прибуття ще 12 тисяч переселенців з Донеччини: їх забезпечать житлом та усім необхідним

06 серпня 2022 0
Олександра Іоффе
Область готується до приїзу переселенців з Донецької області, після оголошення про обов'язкову евакуацію з східного регіону.

На Полтавщині очікують до 12 тисяч переселенців з Донеччини, які потребуватимуть житла та повноцінного забезпечення. Усі вони приїдуть до Полтавської області після оголошення про обов’язкову евакуацію з території Донецької області. В подальшому їх заселятимуть не лише в гуртожитки, але й в непрацюючі школи всередині полтавських громад.

Про це 5 серпня повідомив очільник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін під час свого чергового брифінгу для регіональних ЗМІ.

"Окрім тих переселенців які будуть в змозі самостійно винаймати житло чи тих кого приймуть родичі ми очікуємо на близько 12 тисяч осіб, які потребуватимуть нашої допомоги щодо житла та базового забезпечення. Для себе ми визначили приміщення куди у разі потреби зможемо заселити людей. Передусім це гуртожитки, а також у малокомплектні школи, які до цього закрили в процесі оптимізації", - підкреслив Дмитро Лунін.

До того ж він наголосив, що якщо з житлом для тимчасового перебування переселенців більш менш зрозуміло, то нині область активно накопичує матеріально технічну базу для оснащення такого тимчасового житла.

"Наразі існує запит на ліжка, матраци, подушки постелі, а також побутову техніку для переселенців. Дещо з цього списку нам незабаром мають надати з Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Також тривають перемовини з міжнародними благодійними організаціями задля підвищення комфортності умов проживання переселенців. Вдалося домовитися про заміну вікон у Горішньоплавському гуртожитку та ремонт у гуртожитку Полтавського державного аграрного університету. Але робота триває і сподіваюсь, що ці організації продовжать й надалі нас активно підтримувати", - зазначив голова ПОВА.

Також за інформацією від Дмитра Луніна, нині з бюджету області виділили 33 млн грн. З них 25 млн грн передбачено на закупівлю продуктів харчування для закладів області, де проживатимуть внутрішньо переміщені особи.

Нагадаємо, що на сьогодні в закладах освіти по всій області проживають майже 10 тисяч переселенців. Ще тисячу осіб вдалося перевести у інші пункти проживання в межах підготовки шкіл до офлайн навчання.

Зауважимо, що й донині у питанні форми освіти на території Полтавщини не поставлено крапку. Повідомляється, що кожен навчальний заклад прийматиме відповідне рішення окремо, після консультації з батьками учнів та висновку працівників ДСНС, щодо технічних можливостей забезпечити надійне укриття на час повітряної тривоги.