Алергія та астма: бюджетні поради, як поліпшити повітря в оселі

04 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Буденні лайфхаки, які допоможуть покращити самопочуття та поліпшити/запобігти проявам захворювань дихальних шляхів.
Останнім часом в Україні почастішали пожежі. Продукти горіння та загальне забруднення повітря негативно впливають на здоров’я та можуть викликати алергію, астму тощо.



В групі - ризику діти, літні й люди з хронічними захворюваннями. Тому наші поради допоможуть поліпшити якість повітря у квартирі та зберегти здоров'я.    Передусім варто скоротити кількість шкідливих речовин в оселі. Найпопулярніші серед них:    • Формальдегід часто зустрічається в клеях, композитній деревині, меблях, і може просочуватися в повітря. Надлишок формальдегіду здатний викликати проблеми з диханням, бронхіт. Зменшити його вплив можна, обираючи якісні б/у меблі замість нових. З часом вона починає виділяти менше формальдегіду. Також, обираючи меблі, віддавайте перевагу цілісному дереву, а не композитній деревині.    • Сигаретний дим. Тютюновий дим, що залишається на меблях і одязі, теж становить небезпеку не лише для курця, але й для його оточення. Кращий спосіб запобігти потраплянню вторинного і третинного тютюнового диму в будинок — взагалі не курити в приміщенні.    • Радон. Це природний радіоактивний газ, який просочується крізь тріщини в землі та накопичується в будинку. Якщо ви живете в приватному будинку, вам слід періодично перевіряти його вміст в оселі. Для цього можна взяти спеціальний прилад напрокат. І якщо його вміст буде дійсно високим, допоможе якісна герметизація фундаменту. Так газ не потраплятиме у житло.    Покращте вентиляцію. Для цього частіше провітрюйте приміщення, міняйте фільтри в кондиціонерах та стежте за чистотою повітроводів.    Перевірте якість повітря. Зробити це можна за допомогою
інтерактивної мапи "SaveEcoBot" та, придбавши особистий датчик і розмістивши його ззовні вікна чи балкону.    Перевірте систему опалення. Це більш актуально для холодної пори року, проте якщо ви живете у приватному будинку із дров'яною піччю чи каміном, майте на увазі – продукти згоряння виділяють у повітря масу шкідливих речовин.Також потенційно небезпечними є прилади, які працюють на газу і виділяють чадний газ. Тож деякі експерти радять використовувати прилади з прямим відведенням, аби газ не змішувався з повітрям в приміщенні.    Контролюйте алергени. Це передусім стосується пилу, цвілі, шерсті домашніх тварин та пилових кліщів. Від них можуть сльозитися очі, дерти горло, з'являтися нежить, свербіж та висип. Для профілактики потрібно:    • Регулярно розчісувати та купати домашніх улюбленців. 


• Прати постільну білизну в гарячій воді мінімум раз на два тижні.  • Для захисту від польових кліщів купувати гіпоалергенні подушки та матраци.  • Регулярно пилососити та витирати пил.  • Змивати цвіль з непроникних поверхонь, таких як плитка і метал, за допомогою спецзасобів, відбілювача чи мильного розчину.  • Перевіряти інші ділянки, де потенційно може розвинутися цвіль (килими, гіпсокартон).    Зменште вологість. Вогкість в приміщенні провокує цвіль. Її збільшення провокують клімат, діряві труби або дах, місця зі скупченням води, погана вентиляція в приміщеннях з великою кількістю пару (ванна, кухня) тощо. Зменшити вологість можна за допомогою спеціального осушувача, вентилятора та банального провітрювання, під час миття чи приготування їжі.      Використовуйте очищувач повітря. Хоча хороший очищувач коштує недешево, варто зрозуміти, що убезпечитися від багатьох хвороб допоможе і його дешевий аналог. Головні вороги нашого організму –  летючі органічні сполуки, дим, цвіль, вуглекислий газ та алергени.    Використовуйте кімнатні рослини. Найбільш корисні для повітря – драцена, спатифілум та плющ. А дослідження НАСА показали, що сансевієрія (тещин язик) здатна знищувати у повітрі понад 107 токсинів, таких як формальдегід, бензол, ксилол, толуол і трихлоретилен. 

Підтримуйте достатню вологість повітря. Коли надворі смог чи палають небезпечні компоненти, відкривати вікна не слід. І поки ситуація не стабілізується, провітрювати оселю не варто. Тож вже за добу повітря в приміщенні стає сухим. Особливо важко може бути людям, у яких є хронічні захворювання дихальної та імунної систем. Тому повітря потрібно зволожувати, щоб забруднені частинки не циркулювали, а осідали вниз.  Провітрювання. Якщо ситуація у вашому районі або регіоні не має диму чи пожеж, то найпростіший спосіб очищення повітря – відкрити на 10-15 хвилин усі вікна та створити штучний протяг.  Зволоження . Для цього підійде будь-який метод. Поставте посудини з чистою водою на підвіконня. Намочіть рушник або будь-який інший шматок тканини і повісьте на міжкімнатні двері. Доктор Комаровський взагалі радить пройтися по квартирі з пульверізатором, оббризкуючи все навколо. Також можна зробити вологе прибирання без використання хімічних засобів. Головне, що повітря буде зволоженим і усі шкідливі частинки осядуть.  Обмежте кількість подразливих запахів. Щоб не перевантажувати дихальну систему, тимчасово відмовтеся від аромасвічок, смаження риби та різких чи солодких парфумів.  Провітрювачі, бризери.  Це найкращий варіант, коли відкрити вікна неможливо.Такі прилади можуть очищати повітря навіть у щільно закритому приміщенні. Принцип їхньої дії – забирання повітря з вулиці і його ретельна фільтрація. А ось кондиціонер краще не вмикати, якщо приміщення не було провітрене. Він тільки охолодить або нагріє забруднене повітря, яке вже є у квартирі.