На вулиці Шилівській люди роками живуть без газу

01 квітня 2021 0
Вулиця Шилівська розташовується поблизу Автовокзалу. Попри те, що поряд багатоповерхівки, на вулиці люди живуть без газу. Не через те, що його їм відрізали, а тому, що трубу до вулиці навіть не завели.


На дворі 2021 рік, а жителі вулиці Шилівської опалюють будинки і готують їжу на дровах. Бо на цій вулиці досі не прокладені газові труби.

"Ось лежить мій газ, тут я його пиляю, ось зробив таку штуку і нею рубаю мій газ. А он зложив я свій газ, і ним топимо. По одну сторону люди, по іншу сторону – місто, а ми як дикуни", – розповів місцевий житель Микола Денега.

Микола Дайнега рубає дрова сам за допомогою саморобного пристрою. Збирає їх на вулиці та шукає на смітниках, адже пенсії для того, щоб купити поліна не вистачає.

"Ось бачите, воно все згнило, а я його підбираю, пороблю дрова і буду ним топить", – додав місцевий житель Микола Денега.

Сусідка чоловіка вже заготувала дрова на рік вперед.

"Я взимку не тут, але протоплюю. Рубаємо у сарайчику", – розповіла Ніна Борисівна, місцева жителька.

Місцеві не можуть розібратися з "Полтавагазом", хто має прокладати на вулиці газову трубу. У підприємстві кажуть, що в ситуації варто розбиратися, тож коментувати її наразі не готові.

Середній дохід на одну сім’ю, що живе на цій вулиці, – сім тисяч гривень в місяць. Квадратура будинків – близько 100 квадратних метрів. Для того, щоб опалювати такий будинок в опалювальний сезон потрібно дві машини дров. Їх ціна – близько 10 тисяч гривень. Якщо ж таке приміщення опалювати газом, то потрібно три тисячі кубів. Один кубометр блакитного палива з 1 квітня коштуватиме 7 гривень 50 копійок, але ціна коливатиметься в залежності від постачальника. Тобто оплата за ВЕСЬ опалювальний сезон складе близько 22 тисяч 500 гривень. Приблизно по 3500 гривень на місяць. Виходить дорожче, ніж опалювати дровами.

А от голова Опішнянської ОТГ вважає так:

"Нові газопроводи повинні будувати компанії, які їх обслуговуються, тобто "Полтавагаз" та інші. А стосовно старих, то було б правильно, щоб людям, які їх будували за свій рахунок, то обслуговуючі компанії мали б по правильному компенсувати, те що взяли без хазяїна чи собі на баланс", – розповів Микола Різник, голова Опішнянської ОТГ

Експерт з енергетичних програм зазначає, що якість газу не змінилася, але тиск в трубі може бути недостатнім.

"Чому я так стверджую, тому що якість газу регулюється державним стандартом. Тому не може бути так, що якість газу суттєво погіршилася. Це може бути проблема приладів, або проблема тиску в газових мережах", – зазначив Віктор Логацький, експерт енергетичних програм.

Наразі для того, щоб закип’яти літр води потрібно ... хвилин. Раніше ж це можна було зробити за п’ять.

Тож поки жителі вулиці Шилівської не вирішили з підприємство "Полтавагаз", хто з них має прокласти труби, доведеться готувати їжу на дровах.

Марина Голега, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення