В Україні антибіотики продаватимуть виключно за електронним рецептом

13 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Розбираємось, як можна буде отримати рецепт на антибіотики та чому ця ініціатива рятує нас від повернення до апокаліптичного Середньовіччя.

 Буквально за два тижні в Україні зміняться правила продажу антибіотиків. З серпня місяця їх можна буде придбати лише за електронним рецептом. Про це 12 липня повідомили у пресцентрі МОЗ України. "Регулювання продажів антибіотиків шляхом введення електронного рецепта – одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані, щодо призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, в результаті якої все більше й більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів", – йдеться у повідомленні. Враховуючи обставини із повномасштабним вторгненням Росії, перехідний період визначено до кінця поточного року. Тобто з серпня і до кінця грудня аптеки потроху впроваджуватимуть відпуск антибіотиків за електронним рецептом. У інших придбати необхідні ліки можна буде ще за паперовим рецептом. "Ми повністю відходимо від паперових рецептів і переходимо виключно на електронні, які у нас показали себе дуже добре в рамках програми реімбурсації “Доступні ліки”.Ми хочемо встановити дієві механізми контролю за відпуском власне рецептурних лікарських засобів і починаємо, звісно, з антибіотиків для боротьби з антибіотикорезистентністю", — заявив перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Комаріда.   Також, протягом цього періоду медичні та аптечні заклади мають обрати медичну інформаційну систему та зареєструватися в ЕСОЗ. У МОЗ наголосили, що наразі електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. А вже до кінця 2022 року МОЗ планує розширити практику відпуску виключно електронного рецепта на усі рецептурні препарати. Що таке антибіотикорезистентність та чим загрожує Антибіотикорезистентність — це стійкість бактерій до одного або кількох видів антибіотиків. Вона виникає тоді, коли мікроби видозмінюють свої гени під дією ліків і вчаться їм протистояти. Це призводить до того, що антибіотики втрачають ефективність, а інфекційні захворювання не піддаються лікуванню. Неправильне використання антибіотиків або їх самовільне вживання може викликати антибіотикорезистентність. Тобто через людей, які зловживають антибіотиками, серед бактерій виникають нові штами (різновиди), які стають нечутливими до антибіотиків, якими їх успішно лікували раніше. Також дуже часто мікроби набувають стійкості, коли людина занадто рано завершує курс лікування антибіотиками. Внаслідок цього шкідливі мікроорганізми виживають, запам’ятовують дію препарату і продовжують розмножуватися в організмі. Іноді це означає, що на них не подіють жодні з відомих антибіотиків. А отже хвороба спричинена такою бактерією знову стає невиліковною. Окрім цього, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, нині антибіотикорезистентність входить в десятку найбільших загроз для людського здоров’я. Антибіотикорезистентність є дуже небезпечною як для окремих людей, так і для всієї системи охорони здоров’я та, навіть, людства. Оскільки у випадку масової резистентності:

  • Збільшиться дитяча смертність від типових дитячих хвороб: ангіни, бронхіту отиту, лихоманки, синуситу та пневмонії. Тобто родинам знову доведеться народжувати максимальну кількість дітей з надією що хоч один-двійко доживуть до повноліття;
  • у пологах частіше помиратимуть жінки;
  • лікування раку стане складнішим, бо під час хіміотерапії пацієнтам профілактично дають антибіотики;
  • багато захворювань, які передаються статевим шляхом, знову стануть невиліковними;
  • люди частіше помиратимуть після операцій від ускладнень;
  • трансплантацію органів припинять повність, оскільки антибіотики для післяопераційної реабілітації перестануть діяти. А вірогідний бактеріологічний конфлікт організма людини, трансплантованого органу/кінцівки та навколишнього середовища означатиме майже стовідсоткову смерть пацієнта.
  • туберкульоз знову стане вироком.
  • бактерії, які провокують ряд інфекцій мутують і стануть або важковиліковними або невиліковними взагалі.
  • інфіковані люди стануть носіями небезпечних бактерій і провокуватимуть нові масові спалахи хвороб. Тобто усіх хворих як у Середньовіччя доведеться відселяти за межі населених пунктів у своєрідні "лепрозорії" до повного одужання та спливу карантинного періоду.
  • через резистентність до антибіотиків м'ясо тварин стане смертельно небезпечним для людей. Бактерії у ньому неможливо буде вбити тому усе м'ясо вважатиметься потенційно зараженим. А отже людям доведеться від нього відмовитись, а м’ясні продукти які під час свого виробництва проходять потужні процедури автоклавування та термообробки стануть доступними лише заможній верстві населення. В перспективі це означатиме виснаження родючості земель та голодну смерть для 9/10 усього людства.
  • розробка інноваційних антибіотиків, які прийдуть на заміну резистентним або взагалі буде нерентабельною або коштуватиме настільки дорого що доступ до медицини стане привілеєм виключно багатіїв.



Оцініть масштаб наслідків для людства від придбання вами блістеру "Тетрацекліну" за 20 грн. І хоча для боротьби з антибіотикорезистентністю Кабінет міністрів України ще у 2019 році затвердив відповідний план дій, який передбачає посилення контролю за рецептурним відпуском антибіотиків, обмеження використання антибіотиків у розведенні тварин і птахів, а також впровадження системи епідеміологічного нагляду за резистентністю бактерій, наше безпечне майбутнє залежить виключно від самосвідомості людей та їх обережного ставлення до вживання  антибіотиків нового покоління.