Температура повітря впала нижче нуля, проте у Полтаві ще не встановили пункти обігріву

13 січня 2021 0
На полтавських вокзалах стає все більше безхатченків. Там вони гріються, адже тимчасові пункти обігріву у місті не встановили, а центр адаптації бездомних переповнений.

Це – Київський залізничний вокзал. Тут в залі очікування гуртуються бездомні. Приходять сюди, щоб зігрітися, адже пункти обігріву у місті ще не встановили. Пʼє чай на підвіконні вокзалу й Михайло Брунь. Останні пʼять років він не має дому.

– Похоронив дочку, жінку і так воно якось пішло, – розповідає Михайло Брунь, полтавець.

– А ночуєте ви де? – питаємо.

– Та де прийдеться, буває і на вокзалі. Тут постійно тепло, от на Південному вокзалі холодно, а тут тепліше, – відповів Михайло Брунь, полтавець.

Грітися чоловіку немає де, а в центрі адаптації майже не лишилося місць.

У Полтаві діє один центр для бездомних осіб. Він розрахований на 35 людей і наразі переповнений.

"У цьому році їх більше. Однозначно, звертається більше людей, ніж в минулому. Все це ще обумовлено тим, що зараз в країні карантин. А місця скупчення таких осіб – це вокзали та ринки й на даний час більшість з них закриті. Їм зараз ніде зігрітись і вони всі йдуть до нас. Такий наплив тут", – прокоментував Максим Жмудь, адміністратор Центра адаптації для бездомних осіб та звільнених з місць позбавлення волі.

13 січня на засіданні регіональної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішили, що в цього року будуть встановлювати тимчасові пункти обігріву.

"Визначено, що завтра до 15 години, всі органи самоврядування мають скласти перелік, з місцями можливого розгортання і надають інформацію. Ми зараз робимо акцент в рамках децентралізації, щоб і громади активно під'єдналися і самі надали місця і можливості для цього", – сказав секретар регіональної комісії з питань ТЕБ ТА НС Олексій Глова.

Такі пункти будуть встановлювати, якщо температура повітря триматиметься нижче за -10 градусів понад три дні. І працюватимуть цілодобово.

Марина Голега, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення