Як полтавці відсвяткували Водохреще

19 січня 2022 0
Сьогодні полтавці відзначають Водохреще. Традиційно у цей день люди освячують воду, пірнають в ополонки. На пляжах Полтави з самого ранку зібралися люди, щоб пірнути в воду.





Сьогодні полтавці відзначають Водохреще – освячують воду і пірнають в ополонки. До свята готувався і полтавець Олег Демиденко. Для того, щоб впевнитися, що занурювання у воду не нашкодить здоров’ю, спершу потрібно пройти медичний огляд.

Ми зараз виміряємо тиск. Подивимося на його рівень у стані спокою.

"Після огляду лікаря виявилося, що маю трішки підвищений тиск, але лікар дозволила пірнати, тому будемо пробувати", – розповів полтавець Олег Демиденко.

Готуватися до занурювання у воду лікарі радять заздалегідь, як фізично, так і морально.

"Людина повинна поступово знижувати температуру ванни, у якій вона купається. Не пити в жодному разі перед зануренням, бо алкоголь зігріває буквально 30 хвилин. Далі він навпаки стимулюватиме переохолодження", – сказала лікар терапевт Яна Коваленко.

Зазвичай полтавці святкують Водохреще так.

Традиційно люди з самого ранку приїжджають на пляж, занурюються у воду, зігріваються чаєм та влаштовують гуляння.

Полтавець Олег теж виїхав до пляжу. З собою взяв рушник, спеціальне взуття, халат та чай. Перед занурюванням у воду чоловік розминає тіло та робить пробіжку. Після цього вже можна і заходити у воду.

"Я занурююся вже понад десять років, починав ще у студентські роки. Минулого року вирішив для себе, що буду робити це частіше, не тільки у Водохреще. Вдома я купаюся у контрастній воді, то для мене ця температура звична. І в річку ходжу, як час знаходжу. У тому році виходило більше", – розказав полтавець Олег Демиденко.

Вперше зануритися прийшов Денис.

"Я буду пірнати. Я готувався. Присідав, скакав. І зараз будемо купатися", – зауважив полтавець Денис Оніщенко.

А деякі полтавці вже мали подібний досвід.

– Років 10-12, – сказав полтавець Андрій Марченко.
Як готуєтеся? – запитали ми.
– Ніяк, просто прийшов, пірнув, перехрестився і все. Налаштуватися треба просто, – відповів полтавець Андрій Марченко.

"Це – наша сімейна традиція, ми з батьком приїжджаємо на пляж 10-12 років. Постійно пірнаємо в ополонку. До цього ми зовсім не готуємося. Як скупаємося, обов'язково п'ємо чай, туди додаємо трішки настоянки", – розповів полтавець Микита Василенко.

А за безпеку на пляжі у цей час відповідали рятувальні служби.

"У разі потреби ми зможемо дати пораненому першу медичну допомогу, у нас є рятувальні жилети, круги й гідрокостюми.У разі потреби варто надати допомогу людині. Бо все може бути, людина може виходити з води, порізати плече", – зазначив заступник начальника з державної пожежно-рятувальної частини Полтави Артем Чиж.

Занурюватися в холодну воду необов'язково, головне очиститися духовно.

"Звичайно, нам потрібні власні зусилля. Не занурення в воду очищає від гріхів, а тільки покаяння, а занурення – символічне очищення. Але воно має супроводжуватися духовним", – розказав архієпископ Полтавський та Кременчуцький ПЦУ Федір.

Також на водозаборах "Полтававодоканалу" зранку освячували воду, тому полтавці у кранах матимуть освячену воду. Також на підприємстві можна було пірнути у купелі.

"Для себе, для дому, для сім'ї. Вживаємо її упродовж року, додаємо у страви, у чай, борщ", – розказав полтавець Микола Серга.

Пірнати взимку у водойми не рекомендується людям з хронічними серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, запаленням легень, хронічним отитом. А також тим хто, переніс інфаркт чи інсульт.