На незаконній забудові поблизу Кадетського корпусу вже роблять покрівлю

01 березня 2021 0
У Полтаві завершується будівництво офісного центру поблизу Кадетського поверху. Попри це, обʼєкт порушує будівельні норми та правила забудови поблизу архітектурних памʼяток. Також триває досудове розслідування стосовно цієї справи.

В центрі міста триває будівництво багатоповерхівки поблизу Кадетського корпусу, що є частиною ансамблю Круглої площі.

"Цінність взагалі цього ансамблю напряму залежить від цінності кожної з його будівель. У цьому випадку, надали дозвіл на реконструкцію одноповерхової будівлі з підземним паркінгом. Висота 9,8 метра від поверхні землі до гребеня даху", – розповів голова ГО "SavePoltava" Віктор Трофименко.

У 2017 році дозвіл надавався на реконструкцію одноповерхової майстерні, до якої спочатку додався паркінг, а згодом чомусь добудували ще три поверхи. Виконроб обʼєкту повідомив наступне. 

"Чотири поверхи вже перекрито і зараз робимо крівлю. Тут буде офісний центр. Все залежить від коштів, але плануємо завершити будівництво цього року", – розказав виконроб Віталій Войко.

Надати припис на зупинення будівництва може лише ДАБІ, проте наразі його реформують і всі регіональні представництва не мають таких повноважень.

"Заборонити вести роботи має ДАБІ, якого зараз не існує. Тому забудовник користується шпариною в законі. Тому міська рада наполягає на тому, щоб припинили вести ці роботи, але інструмента впливу у міської ради немає ніякого. Є тільки містобудівні обмеження, яке надавало управління архітектури, яке він проігнорував. Тому ми наполягаємо на тому, щоб міська влада зверталася в суд", – розповів депутат Полтавської міської ради Юліан Матвійчук.

За фактом будівництва поліція відкрила кримінальне провадження. 

"У червні 2020 року було відкрито кримінальне провадження за фактом за ч. 1 статті 275 Кримінального Кодексу України. Це порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд. На цей час триває досудове розслідування", – повідомив речник національної поліції області Роман Грішин.

Стосовно забудови також надсилали депутатський запит у Міністерство культури. 

"Міністерство культури у відповідь на це звернення делегували свого представника, який провів огляд на території та зробив висновок. В результаті чого Міністерство культури підготувало припис про порушення будівельних норм на цьому обʼєкті", – сказала народна депутатка України Марина Бардіна. 

Станом на сьогодні забудовник на припис не відреагував. Наразі в Україні є кілька прецедентів, коли забудовника змушували зносити новобудови або ж зменшувати кількість поверхів у багатоповерхівках, що були побудовані поблизу архітектурних памʼяток.

"От ми кажемо: треба до суду йти, або прокуратуру кликати, або в ДАБІ бігти. Але ж до того, що наразі відбувається, передумовою є те, що було раніше. А саме видавали дозвільні документи. Хто їх видавав, мають їх зараз просто відкликати, а надані висновки – скасувати", – розповів архітектор-реставратор Ігор Ізотов. 

За правилами розміщення обʼєктів поблизу архітектурних памʼяток, висота цієї забудови має бути менше за відстань до Кадетського корпусу. Наразі ця умова вже порушена.

Анастасія Абаніна, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення