У Гожулах біля городів людей хочуть зробити кладовище

18 червня 2021 0
У селі Гожули біля житлових будинків планують облаштувати цвинтар. Проте місцеві жителі проти, адже бачити поховання з вікон вони не хочуть. А за державно-будівельними нормами, облаштовувати кладовище можуть за 300 метрів від житлових будинків.






Мертві по сусідству із живими. У Гожулах поряд з городами людей хочуть зробити кладовище.

"Не враховувалась географічна ситуація, що це кладовище буде знаходиться нагорі, а всі стічні води будуть йти сюди. І все з цього поля буде текти у ставок", – сказала місцева жителька Олена Гордійко.

"У спадок від заводу ГРЛ, у воді, яку ми п’ємо, в наших колодязів залишилася вся таблиця Менделєєва. Якщо тут зараз зроблять ще кладовище, то це буде геноцид оцього всього люду", – зазначив місцевий житель Дмитро Ковальов.

Деякі ж люди купили ділянки, щоб тут збудувати житло. А тепер дізнаються, що їхні будинки межуватимуть з цвинтарем.

"Я просто не хочу, щоб кладовище було через дорогу. Ця ж земельна ділянка планувалася під забудову. І якщо буде кладовище, то я не бачу сенсу затівати будівництво", – сказав місцевий житель Іван Іщенко.

 А дехто з місцевих хвилюється, що поховання буде видно з вікон та балконів їхніх будинків.

"Я тут проживаю і коли я виходжу на балкон, то хочу милуватися краєвидами гарними, а не на кладовище, на ці хрести. Це неестетично зрештою", – сказала місцева жителька Світлана Коваленко.

А саме замість цього поля хочуть облаштувати кладовище, тут близько 60 гектарів. І люди вже встигли засіяти його озимою.

"Там були поховання відходів виробництва – ртуть, скло. Та ділянка непридатна для використання – ні житлової забудови, ні сільськогосподарської діяльності", – розповів перший заступник міського голови Валерій Пархоменко.

За державно-будівельними нормами облаштовувати цвинтар можуть за 300 метрів від житлових будинків. Однак цієї відстані немає.

"При формуванні нового кладовища має бути забезпечена транспортна доступність, максимальна відстань до зупинки – 150 метрів. Також має бути озеленення спецпризначення, ширина визначається від 20 до 50 метрів навколо кладовища", – розказав урбаніст Павло Васильєв.

 Поки що замість цієї ділянки іншої під цвинтар не передбачено.

"Нам треба, бо кладовище ще максимум два роки та все. Його немає, а людей треба десь ховати. Тому будемо шукати. Ми шукали, немає в місті землі, щоб можна було розмістити кладовище", – зауважив керівник КП "Спецкомбінат похоронно-ритуальних послуг" Денис Діхтярьов.

Остаточного рішення, щодо облаштування кладовища в Гожулах, немає. У комунальному підприємстві "Спецкомбінат похоронно-ритуальних послуг" розглядають ще один варіант: продовжити кладовище в селі Розсошенці, викупивши приватні території поруч.