В Україні можуть легалізувати медичну марихуану: за та проти

12 січня 2022 0
Розмови про легалізацію медичного канабісу в Україні тривають вже не перший рік, однак всі минулі спроби ухвалити закон результату не дали. Депутатських голосів не вистачало.




В Україні знову заговорили про дозвіл медичної марихуани. Відповідний законопроєкт вже розробило Міністерство охорони здоров'я. Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я Олександр Комарида в коментарі РБК-Україна.

За минулий рік в обласному онкодиспансері зробили чотири тисячі операцій онкохворим пацієнтам, всі вони відчувають сильний біль через хворобу.

"Я гадаю, що медичний канабіс це дуже добре, в Європі його широко використовують, але бажано це робити в медичних цілях. Я гадаю, що наші хворі про цей препарат не знають. Ми не знаємо як він навіть діє, ми бачимо на прикладі Європи, що це наче гарно працює й дуже красиво, але на жаль знаємо це тільки теоретично", – розповів завідувач відділення реанімації Полтавського обласного клінічного онкодиспансеру Максим Скрипник.

Медичний канабіс має покращити якість життя онкохворих та пацієнтів з епілепсією. Також він має допомогти тим, хто страждає на нудоту та блювання, через вживання хімічних препаратів.

Препарати, які зараз використовують для знеболювання онкохворих також мають наркотичну складову. Отримати такі ліки можна лише за рецептом.

У народних депутатів думка щодо легалізації медичного канабісу різниться.

"Я особисто підтримую, це треба робити й тут не йде мова про наркотики. Це ж не ми придумали, у світі це роблять. Але чому українські хворі мають контрабандою везти ці ліки для того, аби прожити в Україні й лікуватися, ну це дуже дивно", – повідомив народний депутат Олексій Мовчан.

"Я проти, тому що наше суспільство поки що неготове до легалізації марихуани. Як завжди нам потрібно забезпечити належний контроль, щоб це якісно працювало, а потім вже легалізувати й продавати", – сказала народна депутатка Анастасія Ляшенко.

Полтавці до легалізації медичної марихуани ставляться також неоднозначно.

"На скільки я знаю, то в деяких країнах справді є вже таке, якщо це справді допомагає хворим людям, тоді я за", – розповів полтавець Дмитро Іванов.

"Можливо, стане більше наркоманів. З іншого боку – онкохворим теж треба якось виживати", – сказала полтавка Наталія Кісільова.

"Мені здається не зростання, а зменшення наркоманії буде, бо буде більш підконтрольно", – розповів полтавець Богдан Филенко.

"Я думаю, що можуть зловживати, тому я проти цього", – сказав полтавець Олег Іващенко.

Питання вирощування медичного канабісу в Україні підіймається не вперше.

"Держава Україна може юридичними важелями обмежити можливість вирощування, й законодавчо обмежити хто це може робити. Україна доросла до використання медичного канабісу і тому нашим урядовцям необхідно все зробити, аби прописати відповідну систему та структуру, де медичний канабіс буде легально використовуватися в медичних цілях", – повідомив медичний адвокат Олександр Гришаков.

Законопроєкт про легалізацію медичного канабісу намагалися ухвалити торік 13 липня, тоді більшість народних обранців проголосували проти.