На Центральному ринку продають паски без маркування та дають спробувати з пакета

27 квітня 2021 0
Великдень вже скоро, а це означає, що полтавці от-от почнуть збирати свої кошики, де обов'язковим атрибутом свята буде паска. При покупці варто звернути увагу на пакування, склад та термін придатності.


Великодні паски без жодного маркування – такі вироби продають на Центральному ринку. Тож зрозуміти, коли виготовили, який склад та хто виробник паски можна тільки зі слів самої продавчині.

– А як можна дізнатися зі чого зроблена ваша продукція? – запитала товарознавиця.
– Я можу розказати. Там цукати, родзинки, – сказала продавчиня Алла Бондаренко.
– Інгредієнти, склад ми можемо дізнатися тільки із ваших слів? – запитала товарознавиця.
– Я вам можу показати, дати спробувати, – відповіла продавчиня.
– А придатність продукції? – запитала товарознавець
– 72 години, – сказала продавець Алла Бондаренко.

Така ж ситуація і в маленькому магазині на ринку. На пасках етикетка з написом – "продукція освячена" і більше ніякої інформації.

– Хто виробляє дану продукцію? – запитала товарознавець.
– Харків
, – сказала продавець.
А є якісь документи? Де можна було б подивитися з чого зроблена продукція? Кінцева дати написано дивіться на етикетці, але на етикетці ми бачимо лише те, що вона освячена. Тут ми термін придатності бачимо 21 доба. Це дуже великий термін придатності, – сказала товарознавець.

У супермаркеті інформація про паску є. Зазначено виробника та дату виготовлення.

А от полтавський кондитер Марія Бугаєвська вважає, що найсмачніша паска – це власного виробництва. З інгредієнтів використовує жовтки, борошно, вершкове масло та молоко. Приготування займає близько шести годин.

"Я готую за старовинним рецепту, мені дуже пощастило. Я буду пекти по цьому рецепту вже 11-й рік. Рецепт знайшов мене сам. Знайома нашої сім'ї в якої двоє онуків і вона вирішила передати рецепт мені", – розповіла кондитер Марія Бугаєвська.

Марія формує тісто та розкладає його у формочки. Далі тісто треба поставити у тепле місце на півтори години. А саме випікання займає 25 хвилин.

А вже потім Марія прикрашає паску меренгою. Поверх меренги викладає інжир, курагу, журавлину та горіхи трьох сортів. Прикрашати можна на свій смак, але краще, коли елементи їстівні.

"Завдяки такій технології приготування ми отримуємо дуже гарний розріз, колір і ви бачите, що тісто дуже пухке", – додала кондитер Марія Бугаєвська.


Тож обираючи смачну та якісну паску треба звертати увагу на склад, аби там не було хімічних добавок. А термін придатності, він не має перевищувати сім днів.