Через зміління річок, на Полтавщині найвищий дефіцит вологи

25 листопада 2020 0
На Полтавщині 146 річок. З них найбільше за останні 100 років зміліла Ворскла. У ній рівень води впав у шість разів. Зневоднення знижує врожай, вбиває тварин та рибу, а у людей стимулює розвиток хвороб, через низьку якість води.

Всі річки Полтавщини – зміліли. За останні 50 років води в них поменшало в кілька разів.

Тарапунька настільки зміліла, що ось в цьому місці води взагалі не має. А за кілька метрів утворився брід, якого ще рік тому не було.

– Так менше ж води стало. Ну можливо на пів метра, – сказав місцевий житель Олександр Першаков.
 Це за останні п'ять, десять років? – запитали ми.
– Так, – відповів чоловік.

Зникнення малих річок призводить до зміління великих. А потім і до загальної втрати всієї води. Такого дефіциту вологи, Полтавщина ще не мала, говорить фахівець.

"Похил ґрунтових вод теж йде до річки. І якщо в ній міліє, то падає вода й колодязях. Річки на заході області: Удай, Сула. Там висихають торф'яники й вони стають пожежонебезпечними", – розповів інженер-гідротехнік Володимир Кириленко.

Причин зміління кілька: діяльність людини, посушливі, безсніжні зими, а також використання в побуті фосфатів, що потрапляють у воду.

"Очисні споруди, які побудовані в радянські часи, коли стічні води мали значно інший склад, не здатні ефективно й повноцінно очищувати. Це вже проблема здоров'я нашого населення, як міста, так і області", – сказала доцент кафедри прикладної екології Олена Степова.

Зневоднення водойм впливає на кількість врожаю, зменшення видів тварин, риби та призводить до хвороб у людей.

Всього в області 146 річок, серед них найбільші втрати поверхневих вод має Ворскла. Вона зміліла у шість разів за останні сто років.