Діти-переселенці не йдуть до полтавських шкіл, оскільки сподіваються повернутися у свої регіони

10 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Наразі до навчальних закладів Полтавщини подали лише 5300 заявок на вступ.

1 вересня до шкіл Полтавщини піде понад п’ять тисяч дітей-переселенців. Станом на 4 липня, вимушені переселенці подали вже близько 5300 заяв, щодо зарахування їхніх дітей до місцевих навчальних закладів. Про це 7 липня повідомив очільник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

За його словами, найбільше таких заяв надійшло до міських громад. Серед лідерів: Полтавська – 1000 дітей, Кременчуцька – 600 школярів, а також Миргородська громада, яка прийме у себе 300 школярів-переселенців. Із загальної кількості близько 75-77 відсотків дітей – із Харківської області, близько 20 відсотків – із Донецької та Луганської і ще близько 3 відсотків – із Сумської.

"Дітей-переселенців наразі значно більше на території області. Тому ми розраховуємо що ця кількість заяв не буде сталою і ще збільшуватиметься ближче до осені. Адже нині багато родин переселенців не подають заяви, оскільки сподіваються до початку нового навчального року встигнути повернуться у свої рідні регіони. Також, левову частку складають і ті діти, які прийняли рішення навчатися дистанційно у своїх школах. Втім, ми готуємось до того, щоб мати змогу прийняти у свої школи усіх дітей-переселенців, які виявлять таке бажання та забезпечити їм якісні освітні умови", - повідомив Дмитро Лунін.

Разом з тим, щодо офлайн освіти, голова Полтавської МТГ Олександр Мамай повідомив, що, попри відтік переселенців у свої регіони, у місті й досі гостро стоїть питання розселення тих, хто залишився.

"Це на сьогодні дуже нагальна проблема. Щодня з міста виїжджає близько 10-15 переселенців. Однак, враховуючи що зараз у нас проживає 2700 осіб такі темпи майже нічого не вирішують.Якщо і надалі буде виїжджати по 15 осіб в день, за місяць – це 450 осіб, за два місяці – це лише 900. Тому намагаємось їх оптимізувати та сконцентрувати у тих закладах, які поки перепрофільовані під пункти тимчасового проживання таких осіб. Ми проводимо співбесіди, намагаємося їх умовляти, якщо в одному дитсадку живе 10 переселенців, а в другому 20, то просимо їх переїхати в інший дитсадок і вже комплектуємо їх в одному, а той дитсадок запускаємо під дітей. Оце така ситуація. Що буде до першого вересня, ніхто не знає. Але запевняю, що на сьогодні силою жодного переселенця виганяти не будемо. Й надалі плануємо шукати гуртожитки училищ, чи можливо, гуртожитки в закладах вищої освіти й туди потроху переводити їх", – зауважив міський голова.