За останні десять років українці стали їсти на 60 відсотків менше хліба

03 листопада 2020 0
За даними Державної статистики, полтавці стали їсти менше хліба. Скоротилося споживання як білого, так і чорного хліба. Економісти називають різні причини, але основна – тінізація хлібопекарської галузі.

Білий хліб, паляниця, батон та поживний. Полтавці стали менше їсти хліба.

За даними Держстату одна людина в середньому споживає 14 кілограмів хліба. А от у 2011 році ця цифра була більшою – 39 кілограмів.

"І білий беру, й чорний люблю. Але ціна вже 11 гривень. Ось так. Менше їм, однак їсти однаково хочеться", – сказала полтавка Зінаїда Петренко.

 Беру поживний, – сказав полтавець Олександр. – За останні роки стали їсти більше чи менше хліба? – уточнили ми. – Я намагаюся тримати фігуру, – відповів чоловік.

Про те, що стали купляти менше хліба, говорять і продавці.

"Беруть поживний, або білий. Беруть найдешевший. Звичайний беруть", – сказала продавчиня Віта Фесенко. 

Середня вартість білого хліба 10 гривень за буханець вагою 500 грамів, та 11 гривень за хлібину житньо-пшеничного.

Експерти говорять, що дехто має власні хлібопічки, харчуються не вдома або ж змінили харчування й відмовилися від звичайного хліба. 

"На жаль, хлібопекарська галузь перебуває у нас найбільше в тіні. Бо до офіційної статистики беруться дані великих виробників хліба, а мініпекарні, які мають велику кількість диверсифікований асортимент там важко відділити, які вироби є хлібобулочними, а які суто хлібом", – розповіла доктор економічних наук Юлія Самойлик.

За оцінками економістів тінізація хлібопекарської галузі в країні становить від 40 до 70 відсотків. 

Олександра Шилова, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення