Який вигляд всередині має згорівший кінотеатр Котляревського зараз

30 серпня 2021 0
У колишньому Будинку дворянського зібрання почалися протиаварійні роботи. Всередині робітники вже демонтують залізні конструкції. Після цього будівлю законсервують. І тоді обласна рада зможе почати реставрацію.



Орієнтовна вартість початкових робіт коштує близько півтора мільйона гривень.

У колишньому Будинку дворянського зібрання, який згорів минулого року, почали демонтувати металеві конструкції та прибирати сміття. Наразі тут працюють робочі.

"Це зняти, те поставити, те, що сказали, те й робимо", – сказали робітники.

Роботи замовила міська рада для того, щоб підготувати будівлю до консервації.

"Зараз на об’єкті проводяться протиаварійні роботи. Вони мають закінчитися до кінця вересня. Далі буде консервація цієї будівлі, яку плануємо закінчити до кінця цього року", – розказав керівник Управління капбудівництва Полтави Максим Медведєв.

Полтавці здебільшого вважають, що реставрувати Будинок дворянського зібрання будуть довго.

"У нашого міста немає коштів, що провести цей ремонт. І немає людини, яка це зробить", – розповіла полтавка Світлана Миколаївна.

"Будинки ще збудували, відремонтують й це. Обов’язково, це ж серце", – додав полтавець Віталій Жигіль.

"Хотілося б наживо побачити, що буде з цією будівлею", – зазначила полтавка Наталія Анатоліївна.

"Можливо, це буде довго, а можливо – ні. Якщо будуть підключені молоді депутати, які будуть просувати це скоріше", – розповіла полтавка Наталія Шамота.

Почати реставрацію будівлі можна буде після того, як будинок Дворянського зібрання перейде на баланс області.

"Плануємо, але коштів на це немає. Прийматися на баланс воно буде, коли будуть остаточно завершені роботи протиаварійні міста. А коли це буде, ніхто ж не знає. Все буде залежати від того у якому стані ми його отримаємо після розбору завалів", – прокоментувала начальниця управління містобудування й архітектури Департаменту будівництва Полтавської ОДА Ірина Особік.

Якщо будівля до зими буде без даху, то руйнування може продовжитися, говорить архітектор.

"Це дві пожежі, і перша, яка була у 1943 році, яка може датися в знаки, і пожежа грудня минулого року дуже сильно ослабили саму стінову кладку. Знову потрібно перероблювати весь декор інтер’єрний. Це розтягнеться на роки, навіть якщо робити все дуже швидко", – розказав архітектор Артур Ароян.

Орієнтовна вартість протиаварійних робіт коштує близько півтора мільйона гривень.