Прифронтовий Мирноград на Донеччині надає прихисток людям, які біжать від війни

21 червня 2024 0

Попри небезпеку та часті обстріли, невеличке шахтарське місто продовжує приймати переселенців з окупованих територій. Ті, хто побував у пеклі бойових дій, знайшли тут спокій і дах над головою.

Наразі у Мирнограді проживають близько півтори тисячі внутрішньо переміщених осіб. Це жителі населених пунктів, розташованих в зоні ведення бойових дій, або з тимчасово окупованих територій - Бахмута, Маріуполя, Очеретиного, Курахового, Кераміка, Курдюмівки, Часового Яру, Авдіївки. Дехто оселився у родичів, дехто винаймає житло, а частина людей оселилася у шелттері.

Спокій у будівлі старого гуртожитку

Місце компактного проживання у Мирнограді почало працювати ще у 2014 році, коли люди тікали з захоплених росіянами територій. У 2022 році тут знов почали приймати переселенців. Наразі мирноградський шелтер - один з п’яти, що продовжує працювати в Донецькій області.

Прихисток облаштований у старій будівлі гуртожитку мирноградської шахти, якій виконалося вже сто років. Звісно, умови тут не ідеальні, утім люди, які відчули на собі жахіття бойових дій, понад усе цінують спокій та безпеку.

«Тут є вода, тепло, є всі умови, проживання безкоштовне, часто дають гуманітарну допомогу. А головне – я почуваюся безпечно. Переживши справжнє пекло в Авдіївці, я нібито народилася наново. Нарешті можна не ховатися у підвалі та не чути постійних гучних обстрілів», - ділиться переселенка з Авдіївки.

Фото: У мирноградському шелтері забезпечені умови для проживання переселенців

Останнім часом постояльці шелтеру, як і місцеві мешканці, потерпають від постійних відключень електроенергії. Почастішали й перебої з водопостачанням. Однак і ці негаразди не лякають людей, які тут оселилися та не планують їхати далі з Мирнограда.

Нині у шелтері, розрахованому на 40 місць, проживають 32 людини. Дехто став переселенцем вдруге. Останні постояльці прихистку – з Авдіївки, які взимку покидали рідне місто під щільними обстрілами. Хтось отримав поранення та спочатку лікувався у місцевій лікарні, а вже потім потрапив до шелтеру.

Рятуючись від війни, деякі люди навіть не змогли прихопити свої документи, або вони були втрачені під час ворожих бомбардувань. Тому Мирноградська військова адміністрація працює над тим, щоб допомогти відновити документи.

Покращення умов проживання

Завдяки благодійним організаціям у мирноградському прихистку покращуються умови проживання. Нещодавно надійшла допомога від БФ «Янголи спасіння». У партнерстві з ГО «Наша допомога» вони привезли до МКП у Мирнограді побутову техніку, яка зробить проживання його мешканців комфортнішим. Це холодильники, електрочайники, термопоти, пральні та сушильні машини, праски, телевізори.

Як зазначає директорка мирноградського прихистку Наталія Третяк, через погану якість води побутова техніка швидко виходить з ладу. Тож така благодійна допомога дуже на часі.

Фото: Наталія Третяк, директорка мирноградського будинку для колективного проживання переселенців

Також для діточок, які живуть у шелтері, благодійники привезли планшети. З ними діти зможуть вчитися онлайн. Потурбувалися й про дозвілля. За допомогою гуманітарних організацій була відремонтована кімната відпочинку – загальне приміщення, де люди можуть разом зібратися та змістовно провести час. Для цього закупили настільні ігри, тенісний стіл, а нещодавно з’явився й телевізор.

Варто зазначити, що благодійні організації приділяють значну увагу прифронтовому Мирнограду. Зокрема, через те, що багато переселенців обрали це місто місцем свого тимчасового проживання. Благодійники привозять їм їжу, одяг, засоби гігієни тощо. Окрім того, здійснюють оперативну допомогу постраждалим від обстрілів, надаючи їм будівельні матеріали.

Фото: Після обстрілів на допомогу постраждалим приходять благодійні організації

Коли ракетні обстріли Мирнограда почастішали, громадою став активно опікуватись Благодійний фонд «Янголи спасіння». Ця благодійна організація оперативно доставляє набори будматеріалів для швидкого усунення наслідків атак. Це ЮСБ-плити, водонепроникний брезент, а також необхідний інструмент для здійснення аварійного ремонту.

Попри близькість до фронту та посилення обстрілів, більшість переселенців поки що не планують покидати прифронтовий Мирноград. Навпаки, кожного дня хтось новий приїжджає до міста. Переселенці, що залишили свої охоплені війною міста та села, почуваються тут у відносній безпеці та під захистом.

Світлана Денисенко