У полтавських школах тепер мають годувати по-новому

10 січня 2022 0
1 січня завершився перехідний період впровадження реформи шкільного харчування. В оновленому меню обмежили кількість солі, цукру та жирів. Натомість мають збільшити кількість молока й кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.






Новий навчальний рік розпочався з новими правилами. Відтепер в усіх школах діти мають харчуватися за оновленим меню. Страви мають готувати без додавання солі, а замість сосисок лише м’ясо або риба.

У Полтавському ліцеї на збалансоване харчування перейшли ще у вересні.

"Нове меню відповідає всім чинним нормам, які зараз вже діють. Воно складається на чотири тижні. Ми перейшли до нового підприємства, яке здійснює зараз реалізацію послуг", – повідомила директорка ліцею №17 Олена Голвяниця.

А ось в Тахтаулівському навчально-виховному комплексу до змін тільки почали готуватися. Цього року в закладі з’явилося нове обладнання, а приміщення харчоблоку оновили.

"У нас фактично кожного дня діти вживають соки та свіжі фрукти, це сезонні цитрусові та яблука. Обсяг молочної продукції в щоденному раціонні теж відповідає нормам", – розповіла старша медична сестра Тахтаулівського навчально-виховного комплексу Оксана Марченко.

Цей приватний навчальний заклад змінив раціон для своїх учнів ще чотири роки тому. Дітей годують чотири рази на день, в меню – каші, м’ясні та рибні страви, перші блюда та овочі чи фрукти.

"Відповідно до сезону ми теж змінюємо своє меню. Ми навіть закриваємо самі соки та томатні пасти для того, щоб потім варити борщі, теж саме робимо з огірками та помідорами", – розповіла директорка приватного навчального закладу Юлія Андреєва.

У буфетах тепер не продаватимуть снеки та газовані напої.

"Однією з умов є використання виключно йодованої солі, кількість фруктів мають збільшити до 100 грамів на один прийом їжі. Вихід готової м’ясної страви теж збільшується від 70 до 120 грамів в залежності від віку дитини", – зазначила провідна фахівчиня "Центру фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів" Полтавської ОДА Наталія Заєць.

Відповідальними за впровадження нового меню має бути засновник та керівник закладу освіти. Дотримання правил буде контролювати Держпродспоживслужба.

"Відповідно до затверджених планів, фахівці головного управління Держпродспоживслужби здійснюють нагляд за організацією харчування, безпечністю харчових продуктів, проводять перевірки та моніторинг постачальників та послуг з харчування, проводять розгляд та погодження приблизного чотиритижневого меню", – повідомила начальниця відділу безпеки середовища життєдіяльності ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області Наталія Соколова.

Але новий раціон стосуються лише учнів молодших класів, старшокласники ж мають подбати про своє харчування самостійно.