Полтавщина готова прийняти переселенців з Донеччини: їм надаватимуть житло, побутову техніку та теплий одяг

02 серпня 2022 0
Олександра Іоффе
Ірина Верещук прибула у Полтавську область, щоб перевірити умови в яких проживають переселенці та оцінити наскільки регіон готовий до нової хвилі ВПО.

  На Полтавщині готуються прийняти переселенців, який евакуюють з Донеччини. Задля цього віцепрем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук прибула на Полтавщину, щоб проінспектувати підготовку до нової хвилі переселенців.

Так 1 серпня приміщенні Полтавської обласної військової адміністрації відбулася нарада за участі Ірини Верещук, Дмитра Луніна, народних депутатів, голови районної військової адміністрації та представників кількох міжнародних організацій.

Ірина Верещук відзначила, що у сфері взаємодії з переселенцями в області робиться дуже багато. Декілька місяців тому вона вже відвідувала Полтавську область, тому нині вона щиро вражена суттєвими поліпшеннями у цій сфері.

"Те, що сьогодні ми як представники влади збираємося з кластерами людей, які самоорганізувалися й утворили відповідні групи за напрямами співпраці, це вагомий крок уперед. Серед наших пріоритетів на найближчу перспективу – підготовка до опалювального сезону. Для всіх організацій, які займаються допомогою щодо опалення (закупівлею конвекторів, обігрівачів, радіаторів) це теж має бути пріоритетом. Наше завдання – організувати роботу так, щоб люди були в теплі", – зауважила Ірина Верещук. 

Вона наголосила, що найбільш значущим наразі є ремонт приміщень для ВПО та заходи з підвищення енергоефективності. Зокрема, це заміна вікон на їхні енергозберігаючі аналоги.

Також вона зауважила, що нині все ще існують запити на побутову техніку та різнорозмірний зимовий одяг від центрів ВПО. 

Під час обговорення не меншу увагу приділили і рішенні уряду щодо евакуації жителів Донеччини, адже через бойові дії у східному регіоні повноцінно не провадитимуть цьогорічний опалювальний сезон.

"Це – виклик для нас. Ми маємо зробити все, щоб 200 тис. людей, із них 50 тис. дітей, які приїдуть на підконтрольні Україною території, були в безпеці й теплі. Цей процес повністю контролюватиметься урядом й здійснюватиметься централізовано через ОВА. Вони будуть формувати потребу для нових ВПО, щоб люди їхали уже в готові приміщення. Міжнародні організації в цьому процесі будуть обирати певний напрям роботи: хтось відповідатиме за одяг, хтось – за харчі, ліжка тощо. Далі цей алгоритм відпрацьовуватимуть із громадами", – заважила Ірина Верещук.  

Щодо теперішньої ситуації з переселенцями, то начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін зазначив, що наразі в області офіційно зареєстровано близько 200 тис. переселенців. Неофіційна їхня кількість може доходити до 300 тис. осіб.

"Очевидно, що кількість ВПО на Полтавщині поступово збільшуватиметься. Тому зараз ми формуємо мережу для внутрішньо переселених осіб, щоб і надалі забезпечувати їх усім необхідним. Окрім того, готуємося прийняти евакуйованих людей із Донецької області, адже там через знищену інфраструктуру неможливо в цьому році буде провести опалювальний сезон. Тож нині наше завдання забезпечити їх житлом, теплом, а також усім необхідним для комфортного проживання", – зауважив Дмитро Лунін.