До кінця року гречка може коштувати від 80 до 100 гривень за кілограм

11 травня 2021 0
Гречана крупа цього року стане вдвічі дорожчою. В Україні аграрії планують засіяти 80 тисяч гектар, хоча для достатньої кількості продукти та нормалізації цін потрібно мінімум 150.

Ціна на гречку цього року зросте вдвічі. Це через те, що кількість посіву зменшилася. А забезпечити споживачів у достатньому об’ємі та за сприятливою ціною виробники вже не можуть. Ще одна причина – заборона Росії експортувати крупу в Україну.

"Об’єктивні фактори говорять про те, що буде відбуватися зростання ціни. Два об’єктивних фактори. Вона може коштувати й 80, і 100 гривень. А от чи будуть її споживати. Ріст ціни залежить від балансу пропозицій і виробництва. На жаль, план, який заявили наші аграрні підприємства, показує, що вони планують посіяти всього 80 тисяч гектарів", – сказав виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

На Центральному ринку Полтави гречану крупу продають з різних регіонів. Ціна від 40 гривень за кілограм.

"Є перший сорт, її перебирати треба трошки. По 45 гречка, по 45 гречані пластівці, які заливаються кип’ятком", – зазначила продавчиня Наталія.

Несмажена 50 гривень, смажена 40, – сказала продавчиня Ніна Ковальчук.
Звідки везете? – запитали ми.
З бази, дивлячись, коли та з якої. Не пам’ятаю яка. Мало беруть, зараз мало всього беруть, не тільки гречку, – відповіла продавчиня Ніна Ковальчук.

У Вас є гречка? – запитали ми.
– Є, – відповів продавець.
– Скільки коштує? – запитали ми.
40 гривень, – сказав продавець.
Звідки Ваша гречка? – запитали ми.
Це сумська гречка. Нам по чому привезуть, по тому й продаємо, – зауважив продавець.

А в магазинах ціни та об’єм фасованої гречаної крупи також різні. За 800 грамів від 30 гривень, а за кілограм від 37. За чотири роки ціна на крупу зросла на 20 відсотків.

"Отже, бачимо на полицях магазинів інтервал цін на гречку від 37 гривень до 55 за кілограм. Наразі, збільшення ціни відбулося на 10, 15, 20 відсотків, в залежності від кінцевого виробника", – розповіла доцентка кафедри маркетингу ПУЕТ Наталія Яловега.

А товарознавець Олена Горячова рекомендує купувати вже фасовану гречку.

"Неупакована продукція значно більше схильна і більша ймовірність того, що вона буде забруднена та механічно пошкоджена. Продукція, яка розфасована виробником, як правило, герметична, її вага чітко фіксована, ми можемо говорити про стандартну вологість продукції", – розповіла доцентка кафедри маркетингу ПУЕТ Олена Горячова.

А на Полтавщині цього року посівів гречки ще не було.

"Цього року на Полтавщині планують засіяти 2 100 гектарів гречки. Це стільки ж, скільки минулого року. Роботи планують розпочати з наступного понеділка, як тільки дасть змогу температурний режим. Та гречка, яка вирощується на території області та використовується для потреб регіону. Цієї кількості достатньо", – зауважив голова пресслужби Полтавської ОДА Максим Ковальов.

За словами заступника директора Міжнародної асоціації гречки для того, щоб ціна на крупу знизилася до 20-25 гривень, потрібно засіяти близько 150 тисяч гектарів.