Полтавці не дають демонтувати бетонні блоки у дворах

08 листопада 2021 0
Вже понад місяць полтавські комунальники розчищають міждворові проїзди від блоків або інших обмежувачів руху. Однак, полтавці проти цього й продовжують перекривати виїзди у свій двір.






Полтавці загороджують дворові проїзди купами колод й землею. І це попри те, що тиждень тому комунальники прибрали бетонні блоки.

"Навіщо їх прибрали? Тепер машини будуть їздити, тут хоча б влітку можна було посидіти, бо лав, як бачите, в нас немає. Весь будинок погано ставиться до того, що їх прибрали. Він був наш, ми спеціально його привозили, щоб перекрити. Це наш блок, його нам ніхто не привозив", – сказав місцевий житель Сергій Клочков.

"За будинком не пройти, машини їздять одна за одною. Коли йду з візком постійно виглядаю, бо не пройти. І тут теж. Це ж тепер тут будуть їздити туди-сюди", – розповіла місцева жителька Ольга Владиславівна.

"Поставили блоки в одній стороні, а потім я змусив людей перенести блоки в інший бік. Ось тут перед машиною раніше стояло два блоки", – прокоментував місцевий житель Віталій Дмитренко.

Прибрати блок комунальники намагалися й на вулиці Соборності, 44. Однак, місцеві жителі не дали це зробити.

"Тут був маленький. Його кажуть, що забрали. З іншої сторони "повстанці" відстояли й не забрали. Бачила, що було багато людей й поліції, але його ніхто не забрав. Чому? Не розумію, краще б це зробили", – розповіла місцева жителька.

"Тут прохідний двір, водії їздять через наш двір, щоб оминути світлофор. Тому, я вважаю, що це нормально, щоб тут ніхто не їздив", – сказала Неоніла Василівна.

Прибирати бетонні блоки та інші перешкоди у міждворових проїздах інспекція з контролю за благоустроєм почала ще у жовтні. За цей час звільнили майже 180 дворів.

"Виникає проблема, бо блоки прибирають, а через тиждень чи два місцеві жителі знову встановлюють колеса або блоки. У таких випадках ми розглядаємо це питання на комісії й знову їх демонтуємо", – повідомив заступник начальника інспекції з контролю за благоустроєм міста Віктор Булат.

Блоки у полтавських дворах прибирають для того, щоб екстрені служби могли швидко у разі потреби під’їжджати до потрібного під’їзду. Адже проблеми з цим виникають досить часто, говорять рятувальники.

"Окрім бетонних блоків є дуже багато й інших перешкод, щоб ліквідувати надзвичайну ситуацію або пожежу. Стосується це взагалі всіх екстрених служб. Кожен рятувальний підрозділ має журнал виїздів, де фіксуються всі ці перепони. А якщо з’являються нові, тоді приймається рішення об’їжджати іншою вулицею. Через це втрачається дорогоцінний час", – повідомила речниця надзвичайників Полтавщини Світлана Рибалко.

Встановлення блоків або інших обмежувачів руху у дворі є незаконним, говорить експертка.

"Це земля повністю всіх містян, вона не може бут приватною для когось так, а для когось ні. Комунальні служби мають працювати разом з поліцією, щоб складати адміністративні протоколи. Тому що, у випадку надзвичайної ситуації буде вже зовсім інша відповідальність", – пояснила експертка з питань ЖКГ Кристина Ненно.

Розчистити полтавські двори від блоків та інших обмежувачів руху комунальники планують до кінця цього року.