Через ожеледь, міський травмпункт переповнений пацієнтами

05 січня 2022 0
Полтавський міський травмпункт переповнений пацієнтами з переломами та тріщинами рук та ніг. Містяни скаржаться на якість прибирання вулиць та розповідають про те, як варто ходити, аби не навернутися на льоду.



У травмпункти Полтави більшість пацієнтів потрапляють через ожеледь. На прийом до лікаря чекають полтавці з різними травмами, в когось перелом, а в когось забої. Полтавка Ірина також впала на льоду та отримала травму руки, жінці довелося піти на лікарняний на два тижні.

"Вийшла з маршрутки й впала на зупинці. Я вважаю, що звичайно погано прибирають. Під снігом лід, сніг не чистять, тротуари взагалі не чистять", – сказала пацієнтка травмпункту Ірина Сень.

Найчастіше під час падіння на льоду отримують переломи, тріщини та травми. А жінкам під час ожеледі не варто носити підбори.

"Перелом в середньому – це місяць лікування, а якщо зі зміщенням, то можливо навіть оперативне лікування. Я б порадив полтавцям ходити не поспішаючи, одягати зручне взуття", – розповів лікар-травматолог Богдан Панченко.

У звичайні дні до травмпункту звертаються близько 40-ка людей, а от під час ожеледиці кількість пацієнтів зростає й сягає навіть до 80 пацієнтів за добу.

Полтавці використовуються свої "лайфхаки", аби не навернутися на льоду.

"Дуже акуратно, дуже обережно, дуже потихеньку, тому що це жах. Я вийшла, я ледь не упала, я ледве долізла сюди. Треба чистити, прибирати, сніг, піском, чим набудь чистити, тому що можна вбитися", – розповіла полтавка Руслана Перехрест.

"Я боюся, щоб не впасти звичайно, тому йду бачите, там де трава, або по проїжджій частині йшов поки була можливість", – сказав полтавець Михайло Демянич.

"Посипають, але не всюди. Я вважаю, що слизько, на тротуарах лід", – розповіла полтавка Лариса Куцевська.

У разі падіння на льоду, компенсацію буде отримати складно.

"У теорії можливо відшкодувати шкоду в тому числі в судовому порядку, але на практиці це займає доволі значний проміжок часу і значні ресурси до цього. Тому я особисто раджу застрахувати відповідно своє життя та здоров'я в страховій компанії", – повідомив юрист Олексадр Шевчик.

А от падати треба вміти правильно, аби зменшити ризик травмування.

"Потрібно завжди падати отак, якщо ми будемо відкидати голову, то ми будемо битися потилицею, тоді у нас буде струс мозку. Тобто потрібно групуватися. Спина повинна бути колесом, потрібно намагатися сховати всі кінцівки", – розповів керівник федерації бойового самбо у Полтавській області Ігор Онопрієнко.

Якщо стали свідком падіння людини, спочатку варто перевірити, чи вона при свідомості, і одразу викликати швидку.

"Відразу швидку, самому нічого не справляти, не хрустіти, не робити, "я бачив в кіно, я знаю, що робити", – такого робити не потрібно. Звичайне та банальне – це прив'язати травмовану кінцівку до здорової, якщо це нижня кінцівка, якщо це верхня кінцівка, то зафіксувати її до тулуба", – сказав лікар-травматолог Максим Дячук.

Наразі комунальники посипають місто піщано-сольовою сумішшю.

"Комунальні служби та підрядні організації працюють у посиленому режимі. Посипаються й тротуари й дороги механізованим способом, а там, де неможливо проїхати механізованим способом – посипається вручну. Комунальні служби чистять свої території – це парки, сквери, прибудинкові території ЖЕО №2, інші вулиці прибирають та посипають підрядні організації", – сказав заступник міського голови з питань ЖКГ Євген Ричка.

 Тож під час ожеледі варто бути обачнішими та дивитися куди ступаєш, аби похід на роботу не завершився візитом у травмпункт.