Полтавці понад місяць живуть без опалення, через чужі борги

29 листопада 2021 0
У мікрорайоні Поділ жителі гуртожитку скаржаться, що понад місяць живуть без опалення та гарячої води. Людям постійно доводиться користуватися обігрівачами та кип’ятити воду. На стінах всередині гуртожитку висить оголошення, що опалення немає через борги.






Полтавка Аліна Гордієнко вже понад місяць гріє воду на плиті, щоб хоч якось зігрітися. Все через те, що у гуртожитку, в якому проживає дівчина, опалювальний сезон ще не розпочався. Тому поки кипить вода, Аліна намагається зігріти руки.

"Спочатку батареї увімкнули, запустили. Два дні вони теплі були й вимкнули. І так само гарячої води. Живемо в таких умовах", – сказала полтавка Аліна Гордієнко.

Така ж ситуація у її сусідки по кімнаті Людмили Журавель. Жінка постійно користується обігрівачем, щоб родина не мерзла.

"Так і живемо. Сушимо білизну цим обігрівачем. Бо вона висихає вже тиждень", – зазначила полтавка Людмила Журавель.

А користуються в родині кількома ковдрами.

"Спимо під двома ковдрами, і дитина так спить. Ось одне, друге", – додала полтавка Людмила Журавель.

Сходити в душ у гуртожитку також складно.

"Внизу холодно, опалення обрізали, дітей не покупати, самим не покупатися. Завод нічого не хоче робити", – прокоментувала полтавка Раїса Щербань.

У цьому гуртожитку люди живуть без опалення ще з 25 жовтня. Тому місцевим жителям доводиться вмикати обігрівачі або пити гарячий чай. А всередині будівлі висять написи, що тепла немає через заборгованість.

Сам гуртожиток на балансі акціонерного товариства "Тепловозоремонтний завод", проте підприємство наразі припинило діяльність і визнане банкрутом. Частину заводу викупила інша установа, однак керівництво коментувати ситуацію на камеру відмовилося.

Договір про подачу тепла Полтаватеплоенерго укладало саме з "Тепловозоремонтним заводом".

"Наявна заборгованість, яка на той момент складала пів мільйони гривень не дає можливості у нормальному режимі розпочати опалювальний сезон. Саме з цих міркувань підприємство звернулося до балансоутримувача гуртожитку", – розповів речник "Полтаватеплоенерго" Олександр Циганок.

Тому тепла у гуртожитку не буде, доки не погасять борги.

А проблемний "109-ий мікрорайон" у Полтаві вже з опаленням.

– Мені нормально, якщо так і взимку опалюватимуть, то добре, – сказала полтавка Ніна Біленко.
– Коли вам увімкнули опалення? – запитали ми.
– 1-го чи 2-го числа. То вмикали, то вимикали, але підтримували нас. А потім почалися морози, – відповіла полтавка Ніна Біленко.

В інші будинки Полтави опалення запустили з другої половини жовтня.

"На таку погоду опалення нормальне. Дай Боже, щоб і надалі так було", – розказала полтавка Євгенія Іванівна.

Наразі у Полтаві проблем з подачею тепла немає, запевняють у міській раді.

"Що може викликати занепокоєння, це – ціна, яку закладає держава для 109-го мікрорайону і ціна для медичних закладів", – зазначив перший заступник міського голови Валерій Пархоменко.

У квартирах має бути не менше 23 градусів тепла. Якщо у людей є проблеми з опаленням, то звертатися необхідно в першу чергу до балансоутримувача, запевняє експерт.

"Якщо це не вдається, то вони мають викликати представників Держпродспоживслужби, щоб вони зафіксували відсутність опалення, зафіксували температуру в приміщенні", – сказала експерт у сфері ЖКГ Кристина Ненно.

І тоді з документами потрібно подати в суд на підприємство, якому люди сплачують за комунальні послуги.