Ковідні відділення: яка ситуація всередині? Спецрепортаж кореспондентів PTV

20 квітня 2021 0
У Полтавській обласній інфекційній лікарні корпус повністю заповнений хворими на COVID-19. Усі хворі лежать під кисневими апаратами.

У цьому ковідному відділені зайняті повністю всі ліжка, а всі пацієнти під кисневими масками. Медичний персонал постійно у русі. Старша медична сестра Ірина Плохотніченко відірвалася на пару хвилин від роботи, аби показати нам "інфеційку" зсередини. Перед тим як зайти у відділення потрібно обов’язково одягнути спеціальний костюм з респіратором, бахілами та рукавичками.

А на першому поверсі реанімаційне та госпітальне відділення. Тут перебувають тяжкі хворі.

У реанімаційному відділенні хворі на коронавірус у тяжкому стані. Без свідомості та під ШВЛ.

"Реанімаційні ви бачили – це край тяжкі. Вони всі кисневі, всі на кисні, дихають. Тут корпус весь кисневий", – зауважила старша медична сестра Ірина Плохотніченко.

Під час знімання репортажу у приймальне відділення госпіталізували ще двох людей.

"Заходили ми через чисту сторону, на брудну сторону. Все у нас тут вже зачинено. Сполучень з іншими відділеннями у нас немає", – зауважила старша медична сестра Ірина Плохотніченко.

У цьому відділенні пацієнти під кисневими масками. Перебувають під цим апаратом постійно. Перерву можуть робити тільки на 15 хвилин, коли їдять.

"Одягається маска, відкривається, бачите вони всі стаціонарні. І подається подача кисню", – зазначила старша медична сестра Ірина Плохотніченко.

Самим хворим на коронавірус з палат виходити не можна.

"Деякі з них за допомогою молодшого медичного персоналу пересуваються до туалету. Так вони взагалі всі лежачі, горшки, судна прибирає молодший персонал. Вони всі лежачі. Навіть не ходять до туалету самостійно", – розказала старша медична сестра Ірина Плохотніченко.

Годують хворих три рази на день. На обід суп, гречана каша, риба та хліб. Хворі за бажанням їдять зі свого посуду.

"Замочування, миття посуду, тут просушують посуд. І у термостаті при температурі 130 градусів воно проходить термооброку", – розповіла старша медична сестра Ірина Плохотніченко.

У маніпуляційній лежать запаси масок та необхідних медикаментів.

"Лікар робить призначення, ту маску ми хворому й одягаємо. Якщо ви бачили у боксах, стоїть флюометр, централізована подача кисню, і бачили масочки. Ця масочка без мішка, ця з мішком", – сказала старша медична сестра Ірина Плохотніченко.

А на територію інфекційної лікарні зайти не може ніхто, окрім персоналу. Продукти та необхідні речі родичі проносять через пункт передачі. Потім медики все оброблюють спиртовмісними речовинами та передають хворим. А самі пацієнти з COVID-19 не можуть навіть підійти до вікна та привітатися з близькими.

Ірина Яременко, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення