Небезпечні та малопомітні сусіди: зустрічі з ким варто уникати на природі

24 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Перелік найбільш небезпечних створінь, яких українцям варто уникати під час відпочинку на природі.

Із стрімким потеплінням українці почали масово відпочивати в парках, а також виїздити рибалити, на пікніки чи просто на дачу. Однак тепло та зелень приваблює не тільки людей. У траві, кущах та поміж дерев активізуються плазуни, кліщі та павуки, які можуть не просто злякати, але й призвести до проблем зі здоров’ям або ж навіть смерті. Підготували топ небезпечних створінь зустрічі з якими варто уникати.
Кліщі


Під час укусу існує небезпека заразитися енцефалітом або хворобою Лайма. Перший може призвести до паралічу, другий загрожує важкими розладами опорно-рухового апарату та сердечно-судинної системи. Аби вберегтись від кліща, треба дотримуватися кількох простих правил – носити високе взуття, заправляти штани до шкарпеток, прикривати шию та зап’ястя, узагалі намагатися мінімізувати відкриті ділянки тіла. Після прогулянки в лісі, не зайвим буде повністю витрусити одяг та ретельно оглянути себе і своїх компаньйонів. Якщо у вашу шкіру впився кліщ, терміново зверніться до лікаря. Різноманітні народні методи на кшталт залиття кліща олією лише нашкодять та ускладнять медикаментозне лікування.
Оси, бджоли, шершні та джмелі

Декілька укусів від цих комах запросто можуть убити дорослу людину.Тому не нехтуйте власною безпекою і одразу після укусу обробіть уражену ділянку слабким розчином нашатирного спирту, оцту, соком петрушки або подорожника. Якщо постраждалий почуває себе погано, задихається, або ж його вкусили у горло чи ротову порожнину не гайте часу і якомога швидше доправте його до медзакладу. Будь-які вагання та перестороги можуть вартувати людині життя.
Гадюка
В Україні найбільш небезпечними є гадюки. Особливо навесні, у період розмноження. При зустрічі з ними не треба “заганяти” плазуна у “глухий кут” або несподівано тривожити - гадюка зреагує інстинктивно. Якщо вам все-таки не вдалося уникнути укусу, не панікуйте й не вдавайтеся до народних методів. Немає змоги одразу дістатися до лікарні – покладіть постраждалого на бік. Змусьте пити багато рідини, але ні в якому разі не давайте спиртного. Рану варто промити перекисом водню (знову ж – не спиртом!). Накладати джгут також не варто – це лише призведе до застою крові у тканинах та подальшого їхнього змертвіння.

Каракурт і тарантул

Також небезпечними є й отруйні павуки, котрі мешкають на півдні України. До них належать каракурти й тарантули. Каракурт має отруту, котра в декілька раз перевищує за своєю силою отруту гримучої змії. Найбільшу небезпеку павук становить улітку, зустріч із ним о цій порі може стати фатальною. Із найбільш типового – можливий набряк легенів та зупинка серця. За статистикою, гинуть до шести відсотків абсолютно здорових укушених. Основна причина такої високої летальності полягає в тому, що лікарі часто неправильно визначають діагноз – сам момент укусу зазвичай проходить непомітно, місце встановити важко, а симптоми схожі з інфарктом чи запаленням апендициту. Якщо ж вам не пощастило і вас вкусив каракурт, одразу позначте місце укусу та швиденько спробуйте не знешкодити дію отрути термічним способом. Річ у тім, що перші кілька хвилин отрута знаходиться у шкірі на глибині до міліметра. Отже, якщо прикласти до ранки голівки двох-трьох сірників і запалити їх, отрута розкладеться під дією тепла. Після цього не гайте часу та терміново зверніться до лікарні.


Тарантул теж небезпечний, але шкоди завдає менше. Укус супроводжується сильними локальним болем і почервонінням. Його отруту також можна зруйнувати з допомогою термічного опіку, але все одно – не буде зайвим звернутися до лікарні.
Сколопендра


Ареал її поширення – уся територія України. Сколопендра вражає людину отруйними залозами, які розміщені на її лапках. У результаті – шкіра отримує дуже болючий хімічний опік, а вже через кілька годин у місці опіку утворюється набряк, а температура тіла підвищується до 39 градусів. Абсолютно здоровому дорослому організму така зустріч коштуватиме кількох днів тяжкої лихоманки, а от діти можуть взагалі її не пережити. Тому в разі укусу обов’язково зверніться за медичною допомогою до найближчої лікарні.