Продавців на стихійному ринку знову змушують сплачувати "за містове"

27 липня 2021 0
На стихійному ринку поблизу Центрального базару невідомі почали вимагати кошти у продавців. Людям повідомили, що на території планують організувати ярмарку й за це з них просять по 250 гривень на місяць.







Замість стихійного ринку – ярмарок. На вулиці Героїв Чорнобильців невідомі вимагають по 250 гривень на місяць з продавців, адже на території планують влаштувати ярмарок. Продавці сплачувати за містове відмовляються, адже все життя торгують безкоштовно.

"Пару днів назад приходить до нас парочка – хлопець та дівчина. Вона представилася як організатор ярмарки. Я сказала, що платити не буду. Вони пішли, а потім повернулися і казали, що викличуть поліцію", – сказала продавчиня Валентина Івах.

"Мені на ліки потрібні гроші, я виходжу сюди тільки у сезон. Можу тиждень простояти й нічого не продати, по різному буває", – зауважила продавчиня Ольга Шовкопляс.

"Кожен ходить з надією щось продати й буде якась добавка до пенсії до комуналки. Коли даром сидимо, але ж за це нічого не платимо. А якщо за це потрібно щось платити 250 гривень. Це ж треба буде їх забрати з пенсії", – зазначила продавчиня Наталія Ільченко.

Ці люди займаються стихійною торгівлею вже понад 10 років. Для того, що потрапити до них, потрібно зайти ось у такий двір. Тут працює понад 20 продавців.

Ярмарок планують облаштувати під вікнами цього будинку, власниця оселі також проти.

"Я почала обурюватися, чому під моїм будинком буде якась ярмарок. Вони кажуть, що це комунальна власність і ми, що хочемо, те й робимо. Ви ж бачите, тут бідолашні пенсіонери, три людини залишилося, вже звикли. Нехай стоять", – додала місцева жителька Олена Шеремет.

Насправді ж імена організаторів ярмарку відомі. Гучних гулянь тут не буде, просто торгівлю у цьому місці хочуть узаконити. 

"Всі повинні працювати в межах закону. Якщо людина працює, то має сплачувати податки, які мають йти до міського бюджету. Міська рада визначила територію під ярмарок. Там здійснюється підприємницька діяльність. Тому наші працівники хочуть налагодити контакт", – розповів керівник комунального підприємства "Полтава-сервіс" Денис Поліщук.

Але якщо людям такий варіант не підходить, то єдиний вихід – залишити торгівлю.

"Люди мають дотримуватися правил. Або дійсно торгувати відповідно до умов закону і законних нормативних рамок, які є. Або шукати собі іншу роботу, а не торгувати. Стихійної торгівлі взагалі бути не може", – прокоментував юрист ГО "КиївСтартПро" Олексій Бебель.

Адже за порушення закону підприємці можуть отримати штраф у розмірі від 17 до 255 гривень.