Ракетний удар по Карлівщині нанесли дистанційно, використавши стратегічну авіацію

12 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Подробиці прильоту по Карлівській громаді.

Від початку травня Росія здійснила зі своєї території 49 ракетних ударів по Україні та сумарно випустила понад 74 крилатих та балістичних ракет. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.   Одна з цих ракет 11 травня влучила в інфраструктурний об’єкт Карлівської громади. Як повідомив у своєму офіційному телеграм-каналі Дмитро Лунін, цього разу обійшлося без пожежі та людських жертв.  І ніби-то ситуація досить типова для воєнного часу і не варта надмірної уваги, однак уся проблема полягає в тому, що повітряна тривога не спрацювала і до цього ракетного удару ніхто не був готовий.   Так, одразу після повідомлення про "приліт" місцеві новинні пабліки захлиснула хвиля гнівних коментарів. В більшості з них нарікали на неналежну роботу ППО, сирен та навіть керівництво Полтавської ОВА, яке у своєму телеграм-каналі уникало будь-якої конкретики і дотримувалося обмеженого фактажу. 



  Втім, обурені критикани певне забули про нині діючі інформаційні обмеження та геть не розуміють, що будь-яке зайве слово в публічному просторі може дати важливу інформацію ворогу та спровокувати нові ракетні удари.   Однак, всупереч обмеженням та здоровому глузду, адміни "Трухи" таки вирішили похайпити на "прильотах" і вже за годину виклали якесь сумнівне відео зі стовпами полум'я.   "Дуже сильно горить, рятувальники вже працюють! Видно навіть з Полтави" – прокомментували вони це відео.

  Правдивість кадрів викликає сумніви, адже окрім пожежі, нічого не видно, через темряву та дуже специфічний ракурс зйомки. Та і як горить щось за майже 60 км побачити неможливо. А саме така відстань від Полтави до Карлівки. Тому відео з великою вірогідністю можна назвати фейком.    А от якщо йти суто по фактам, то ракетний удар завдали з літака, який однозначно був за межами області, а, імовірно, навіть, за межами України.  Саме так працюють російські "дальники" - ракетоносці-бомбардувальники дальньої авіації зі стратегічними крилатими ракетами з радіусом дії понад 1 тис. км. Схожий удар росіяни вже нанесли 13 березня по Яворівському полігону, внаслідок чого загинули 35 людей. Достеменно встановил , що тодішній удар росіяни завдали з-за меж України літаками, що вилітали з аеродрому в глибині Росії.   Припускаємо, що у нашому випадку це була крилата ракета "Калібр", яку активно використовує російська стратегічна авіація. На відміну від експортних варіантів, чия дальність обмежується 300 км, власні російські ракети можуть діяти на 2,5 тис. км. При цьому крилаті ракети на додачу ще й мають дуже високу швидкість та потужний боєзаряд, аж до ядерного.  На сьогодні на озброєнні російської авіації є чимало стратегічних авіаційних ракет класу "повітря-поверхня", дальність дії яких становить більше 1 тис. км. Зокрема, мова може йти про "вироби" конструкторського бюро "Радуга", які мають індекс Х (вимовляється як "Ха").  Тут вибір варіюється від старої радянської ракети Х-55 (з дальністю польоту 2,5 тис. км) до її модифікації Х-55СМ, яка вражає цілі на відстані 3,5 тис. км.  Інша модифікація цієї ж ракети Х-555, за рахунок збільшення бойової частини, має менший радіус дії - 2 тис. км, але і він дозволяє застосовувати її від умовного Саратова до Львівської області.  Є у російської стратегічної авіації і новітні ракети, такі як, прийнята на озброєння в 2013 році Х-101 з дальністю 5,5 тис. км. Цей "виріб" може змінювати ціль вже під час польоту.   



Також Росія розробила й інші типи надзвукових ракет, серед яких можуть бути:  • "Сармат"  • "Авангард"  • "Циркон"  • Д-30 "Булава"    Підсумовуючи, загальними балістичними перевагами усіх цих ракет є їхня висока маневреність та можливість польоту на дуже малих висотах, що ускладнює протидію для протиповітряної оборони (ППО) та не пілінгується нашою системою виявлення та оповіщення.

Для загального розуміння, для запуску надзвукової ракети, що у десять разів перевищує швидкість звуку, використовуються винищувачі МіГ. Такі ракети можуть літати в атмосфері на швидкості близько шести тисяч кілометрів на годину та маневрувати, що часто робить їх непомітними для наших військових. 
 
На жаль, при нинішньому озброєнні відстежити момент та локацію запуску фактично неможливо. Лише коли ракета максимально наблизиться до своєї цілі її можна буде побачити неозброєним оком та навіть зняти на телефон (чого ми не радимо робити). Така безпосередня близькість досягається за рахунок високоточних розрахунків з урахуванням рельєфу місцевості.
 
Саме тут варто замислитися, а звідки вороги, які запускають дороговартісні (запуск однієї такої ракети оцінюється приблизно у 6,5 млн доларів США) ракети з іншої області чи навіть з території РФ так добре знають особливості рельєфу Карлівського району.  
Припускаємо, що завдяки таким каналам як "Труха" та десяткам інших недоблогерів, які радо знімають все навколо та навіть не підозрюють, що діють в інтересах ворога. 
А потім ми усі разом дивуємоя, чому в нас знову "прильоти" та критикуємо дії влади, яка це допустила. Однак, починати треба з себе та раз і назавжди зрозуміти, що окрім відкритих збройних конфліктів у нас триває й інформаційна війна. І тут задіяні абсолютно всі. Тому треба виховувати в собі сурову інформаційну цензуру та адекватне розуміння нинішньої ситуації.
 
І хоча іноземна розвідка повідомила, що станом на кінець квітня кількість ворожих ракет зменшилася до критичного рівня, а наявні запаси імпортних деталей та компонентів вже за три місяці спровокують глибоку кризу в оборонній галузі, слід пам'ятати - навіть десять ракет в арсеналі ворога є суттєвою загрозою.
 
Варто розуміти, що окрім підрозділів Повітряних сил ЗСУ, відповідальність за своє життя і здоров'я несемо ми з вами самостійно. Тому не треба нехтувати сигналами повітряної тривоги та уважно відстежувати повідомлення профільних телеграм каналів і застосунків.
 
Запам'ятайте, попри різницю між "повітряною тривогою"(летить ворожий літак) та "загрозою ракетного удару"(летить ракета) ваші дії у будь-якому з цих випадків мають бути однакові – зібрати тривожну валізу та разом з рідними й близькими негайно йти в укриття. 
На жаль, виявити та ліквідувати всі загрози неможливо, тому якщо у вашому місті стався "приліт", а вже потім спрацювала сирена - це означає не збій у роботі системи, а сигнал про високу вірогідність повторного удару. 
 
Тому в жодному разі не виходьте з укриття, а по закінченню тривоги не діліться стратегічною інформацією (відео, фото, коментарі, геомітки тощо) у публічному просторі. Не транслюйте фейки та не сійте паніку. Довіряйте виключно офіційним телеграм-каналам та черпайте перевірену інформацію лише звідти. Таким чином ви зможете максимально убезпечити свій населений пункт та його жителів від ворожих ракетних та артилерійських ударів.