На Центральному ринку та у супермаркетах люди ходять без масок

21 квітня 2021 0
На Центральному ринку, попри карантин деякі продавці працюють з порушеннями. Відвідувачі також нехтують правилами, й ходять без масок. Перевіряти заклади має поліція та Держпродспоживслужба. Однак результатів це не дає.


Попри високу заповнюваність ліжок в "інфекційці" та червону карантинну зону в області, на центральному ринку люди ходять без масок. Деякі продавці тримають маску на підборідді, а побачивши камеру, швидко виправляють ситуацію. Інші порушують правила торгівлі, бо не мають захисного екрана.

– Скажіть, чому працюєте без захисного екрана? – запитали кореспонденти.
– Зараз поставлю, пробачте, – відповіла продавчиня Світлана.

Продавчиня взяла захисний екран у колег по сусідству. Окрім продавців, деякі покупці також нехтують всіма правила торгівлі у червоній зоні й ходять ринком без масок. При цьому нахиляються близько до продукції.

– А ви без масочки на ринку. Чому? – запитали кореспонденти.
– Та ви що? Аби гіршого не було. Все, – розповів полтавець Віктор.

– Ой, вибачте, я на велосипеді проскочив, прошу пробачення. Тільки я один винний, – відповів полтавець Роман.

"Та є у мене масочка. Я вже зняла, я не можу в них ходити. Я задихаюся", – сказала покупець.

У супермаркеті ситуація з дотримання карантинних обмежень дещо інша. Охорона не пропускає відвідувачів без маски, але біля каси – скупчення людей.

"На ринку більше штовханини, а тут більше місця. Можна тримати дистанцію, тому тут зручніше й безпечніше", – сказала полтавка Катерина Ромащенко.

– А чому ви без масочки? – запитали кореспонденти.
– У масочці. Я зазвичай у масці, просто за звичкою машиною приїхав, і побіг, – сказав полтавець Ярослав Ревенко.

Всі продавці супермаркету у масках, на "кондитерці" працюють у захиснх екранах, але й тут інколи виникають суперечки з відвідувачами.

"Якщо ми зараз з вами говоримо, ми одягаємо окуляри. Маска на носа. Дезінфекція щогодини. Є люди, які адекватні, нормальні, вони одягають без скандалу. А буває, що кажуть, закону немає, я не буду. Звідки ви взяли таку інформацію", – повідомив завідувач відділу Сергій Юсін.

У цьому супермаркеті невелика площа, але й людей небагато. Всі продавці та покупці також були у масках.

А от у невеликому магазині роздрібної торгівлі одночасно двоє покупців було без масок, зауважень їм продавці не зробили.

"Я забув, бо в мене болить голова, а так маску носимо, постійно вона присутня", – сказав покупець Вячеслав Кондратюк.

Стежить за дотриманням карантинних обмежень Держпродспоживслужба та поліція. Останні з початку року склали понад чотири тисячі постанов на порушників.

"Щоденно здійснюються рейди, щоденно фіксуються правопорушення. Щоденно на порушників складаються адміністративні матеріали. Штрафувати поліція не може, це не її повноваження. Поліція фіксує, рекомендує, застерігає", – повідомив речник ГУ НП Полтавщини Юрій Сулаєв.

"Якщо ви питали за ринки, то проведено 92 перевірки агропромислового ринку, порушення виявили на 34 об'єктах", – розповів начальник управління державного нагляду по дотриманню за санітарним законодавством Станіслав Руденко.

У поліції повідомили, що штрафувати за недотримання правил карантину на місті можна лише тоді, коли людина погоджується з тим, що порушила правила. За неносіння маски у громадському місті порушник може сплатити від 170 гривень до 255 гривень.