Батьки полтавських школярів скаржаться, що діти відмовляються їсти за оновленим меню

18 січня 2022 0
Без солі та цукру. За новою програмою харчування у школах мають годувати учнів тільки здоровою їжею. Проте батьки школярів скаржаться, що діти не наїдаються. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко.





Майже без солі та цукру. Так по-новому годують школярів за новою програмою харчування. Проте батьки учнів проти таких нововведень.

"Моя дитина зовсім не харчується, іноді, не ходить. Бо з цього навчального року стали погано готувати. Син скаржиться. Нещодавно з ним спілкувалися, то минулого року було краще", – розповіла мама школяра Жанна Паршина.

"Мене не влаштовує. Діти приходять голодні, виходять зі школи, кажуть, що хочуть їсти. Немає булочок, сосисок", – додала мама школяра Оксана Мацко.

"Цукор та сіль додають смаку їжі. Тому я їм не противник. Від класного керівника є настанова не давати дітям не давали їсти, бо їх годують, а вони нічого не їдять, те що дають, вони не хочуть їсти, бо наїлися вже", – зазначив батько школярів Сергій Данилович.

Оновлене меню здорового харчування має бути у всіх школах з 1 січня. Так страви готують і в Розсошенській гімназії.

"Для дітей дуже незвично, що стало менше цукру. Наприклад, ми робили по Клопотенку какао, там зовсім немає цукру. Там у закладці молока 190 грамів, води 10 та какао до 9 грамів. Цукру немає зовсім", – розказала кухар Олена Циганова.

Також зменшилася кількість хлібу, його дітям дають тричі на тиждень.

"Першим-четвертим класам ріжеться 30 грамів хіба, на 5-11 класи – 50 грамів. І щодня у нас є хліб тільки на продовжену групу, там 18 грамів", – додала кухар Олена Циганова.

У Розсошенській гімназії на сніданок дають салат з капусти, скрамбл, хліб та яблука.

"Ми практично з січня 2020 року скасували споживання сосисок, сардельок, минулий навчальний рік ввели фрукти. Страви Клопотенка ми теж поступово вводили. Супи, каші, діти відчувають, що воно недосолене, але це такі питання для обговорення – здорове харчування", – зазначила заступник директора Розсошенської гімназії Лариса Ворона.

Діти здебільшого задоволені харчуванням, проте хочеться більше цукру, напоїв або хліба.

"Дуже смачні салат, омлет та хліб. У какао хотілося б ще цукру додати", – сказала школярка Каміла Ніколенко.

"Зазвичай дають кашу та капусту. Мені подобається тут їсти. Я люблю квашену капусту", – додав школяр Діма Марцимов.

"Котлети смачні, каша, все добре. Один раз було, що чай був без цукру", – зазначила школярка Марго Чемшит.

Здорове харчування для дітей у школах позитивно впливатиме на організм школярів.

"Якщо розібратися, то дитина отримує все необхідне і в тій кількості, що достатня для перекусу. Дитині треба дати вибір між двома хорошими продуктами. До прикладу, взяти броколі та капусту", – розказала дієтологиня Юлія Пахуща.

Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою. Якщо у школі відбуваються порушення шкільного харчування треба звертатися до Держпродспоживслужби.