У Полтаві тротуари біля кавʼярень посипають кавовою гущею

09 лютого 2021 0
У Полтаві працівники кавʼярень посипають тротуари кавовою гущею. Піддивилися цю ідею у Львові, там таким методом борються з ожеледицею у парках та скверах. Кажуть, кава позитивно впливає на ґрунти та зелені насадження.

Бариста Максим Холод останні кілька днів посипає доріжку біля кавʼярні кавовою гущею. Робить так, аби не слизько було ходити.

Кавова гуща вбирає сонячні промені й тим самим допомагає розчепити лід.

"Кавова гуща – чорна, вона притягує промені, через це починає танути лід. Можна сказати, що це гарна альтернатива піску. Це набагато краще та екологічніше. Якщо посипають сіллю, я навіть на собі помітив, що все взуття в ній. І сіль його розʼїдає. А з кавою не так. Один єдиний мінус, що потрібно чекати сонця", – розповів власник кав'ярні Максим Холод.

Біля цієї кав'ярні теж можна помітити каву під ногами. Тут таким же способом борються з ожеледицею.

"Ми збираємо кавову гущу впродовж кількох днів, після цього її висушуємо і вже потім нею можна посипати, в залежності від погоди один-два дні. Покриття буде більш цупке і люди не будуть ковзати", – розказав Данило Богданов, бариста. 

Таку ідею полтавці піддивилися у Львові. Там кавовою гущею вже кілька тижнів посипають парки та сквери.

"Вона несе корисні властивості для ґрунтів та зелених насаджень, тому ми вирішили першочергового запустити такий проєкт, саме в парках і скверах. Окрім того, власники домашніх улюбленців іноді скаржаться, що їхні собаки негативно реагують на соляні розчини, а вигулюють вони зазвичай їх саме в парках", – сказала радниця міського голови Львова Ірина Оршак.

Окрім цього кавова гуща має абразивні властивості. Після танення льоду гущу збирати не потрібно, а всього-на-всього варто змести її до зелених насаджень.

Марина Голега, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення