Бронекава або кавовий енергетик на кокосовому маслі
Бронекава, маслате, кетокава або bulletproof coffee – кава з додаванням вершкового та кокосового масел. Вона побачила світ у 2009 році, одразу після поїздки американця Дейа Еспрі до Тибету. Спробувавши місцевий висококалорійний напій, мандрівник та біохакер вирішив пристосувати його до повсякдених американських реалій і тому замінив традиційний листовий чай на свіжемелену каву. Напій досить швидко здобув популярність в Америці і підкорив Європу. Однак, лише в одному місці бронекава отримала статус культого енергетику – Кремнієва долина, де і донині кожен працюючий там геній має свій власний рецепт приготування бронекави та особливі секретні інгрідієнти. У класичному рецепті бронекаву готують з трьох інгрідієнтів: кави, вершкового та кокосового масла. На 250 г готового продукту там міститься близько 35г жирів, що приблизно дорівнює повноцінному прийому їжі. Однак постійне черезмірне вживання насичених жирних кислот негативно впливає на обмін холестерину і судини. Більшість офіційних дієтичних посібників і органів охорони здоров'я рекомендують людям обмежувати їхнє споживання або хоча б уникнути їх надмірного вживання. Як приготувати класичну бронекаву, як у Кремнієвій долині? Візьміть чашку кави (150-200 г), вершкове масло (20 г), кокосове масло (15 г). Налийте в блендер каву, додайте розтоплені вершкове і кокосове масло та ретельно перемішайте. За відсутності блендера напій можна перемішати до однорідності навіть звичайною ложкою. Зважте на те, що така кава попри приємний смак та високу калорійність не підходить для щоденного вживання. Хіба що кілька разів на тиждень, якщо немає протипоказань. Масло в поєднанні з кавою може підвищити рівень холестерину, а у людей з чутливою травною системою бронекава може спричинити дискомфорт у шлунку та кишківнику. Втім, якщо негативної реакції на напій немає її можна іноді вживати, як замінник штучним енергетикам та калорійне доповнення до легкого сніданку.