У "ДНР" планують стратити військовополоненного марокканця з Полтави: його звинуватили у тероризмі

10 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Разом з ним планують розстріляти двох британців. Усі вони обороняли Маруіполь та героїчно тримали облогу на "Азовсталі".

Тяжке становище та смертні вироки бійцям, що захищали Маріуполь, стали однією з найстрашніших сторінок в історії російсько-української війни. Так 9 червня стало відомо, що так званий суд самопроголошеної "ДНР" визнав українських військовополонених (марокканця та двох британців), винними у спробі захоплення влади в "ДНР" та засудив їх до страти. Суд відбувся швидко й в закритому режимі.

Усі новини, що надходили із зали суду, з'являлися виключно у російських державних ЗМІ. Прокремлівські журналісти публікували лише короткі відеозаписи та стверджували, що в ході слідства обвинувачені нібито зізналися у "проходженні навчання з метою здійснення терористичної діяльності". Ця стаття передбачає тривалі терміни ув'язнення аж до довічного, а в умовах війни передбачає смертну кару з конфіскацією майна.



При цьому родичі засуджених неодноразово підкреслювали, що їхні близькі не отримали нормального захисту, а надані "адвокати" нічого не зробили для їхнього порятунку. І хоча засуджені планують оскаржити вирок, очевидно, що цей процес є показовим. А отже для зміни вироку хлопцям доведеться розраховувати на чималу активність й підтримку з боку світової спільноти.

Усі троє засуджених з перших днів повномасштабної війни боронили Маріуполь у складі військових підрозділів ЗСУ. І хоча останні кілька місяців їхні долі були тісно переплетені, в Україну кожного з них привела своя стежина.

Британець Ейден Аслін мав одружитися на початку цього квітня. У 2018 році він переїхав з англійського Ньюарку в Україну до своєї дівчини. А трохи згодом вступив до лав ЗСУ, став морським піхотинцем та отримав подвійне громадянство. Підрозділ, у якому служив Аслін з лютого обороняло Маріуполь від російських окупантів тому на власне весілля Ейден Аслін не прийшов.

21-річний марокканець, етнічний бербер Саадун Брагім поїхав до України у 2019 році в надії на краще життя та подалі від безробіття всередині своєї Батьківщини. Дістатися до  Полтави хлопцю допомогла його родина, яка спільними зусиллями зібрала 100 доларів на квиток. Протягом року Саадун вивчав російську мову на спеціальних курсах для іноземців, а після  чого успішно склав іспити та вступив до Київського політехнічного інституту на факультет авіаційних та космічних систем. Втім, закінчити навчання він так і не зміг. У 2021 році Саадун Брагім підписав трирічний контракт і подався служити разом з Ейденом, з яким познайомився у соцмережах.

Колишній британський менеджер з перероблення відходів Шон Піннер, за словами родичів, переїхав в Україну разом із дружиною, а згодом  та підписав контракт із ЗСУ. Трирічний контракт Піннера мав скінчитися наприкінці цього року. Шон не планував його продовжувати контракт та хотів займатися виключно гуманітарною роботою. Однак в його плани втрутилася війна.

Нині вони разом з іншими 2436 бійцями перебувають у російському полоні, проте щодо смертних вироків відомо лише про цих трьох військових.


У будь-якому
випадку попри вимоги міжнародного права згідно з якими Росія має поводитися з іноземними військовими як із військовополоненими Росія стверджує, що іноземці не є комбатантами та не мають права отримати статус військовополоненого.

Нагадаємо,
більшість статей самопроголошеної влади "ДНР" взяли з російського кодексу ще у 2014 році, передбачивши лише можливість виносити смертні вироки. Тоді ж вони визначили, що кара буде здійснюватися через розстріл.

В свою чергу, влада Британії заявила, що "глибоко переймається" смертним вироком, винесеним британцям та закликала "ДНР" "поставитися з милосердям" до Шона та Ейдена.Росія вже спробувала поставити Британію у незручне становище, коли спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що у випадку якщо Британія оскаржуватиме вирок, то таким чином визнає легітимність суду ДНР, а значить – і суверенітет ДНР.

Тим не менш, заступник прем'єра країни Домінік Рааб обіцяв подати всі необхідні скарги, аби заперечити вирок.Самі ж Шон Піннер та Ейден Аслін звернулися до Бориса Джонсона з проханням допомогти з їхнім обміном на політика та бізнесмена,голову української партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука, якого заарештували за підозрою в держзраді.

"Ми продовжимо працювати з українською владою, щоб спробувати домогтися звільнення будь-яких британських громадян, які служили в українських збройних силах і стали військовополоненими", - наголосив представник Даунінг-стріт.

Разом з тим Україна офіційно назвала цей судовий процес "нікчемним" та повідомила, що зробить все, аби звільнити полонених бійців.