Побратимів загиблих від стрілянини Артема Рябчука привезли у Нові Санжари

04 лютого 2022 0
13 військовослужбовців Національної гвардії, які врятувалися від обстрілів побратима у Дніпрі, наразі перебувають у медичному центрі Національної гвардії. Там з ними проводять час медики та психологи.



Вони були в тій ситуації, коли вони могли стати жертвами цього випадку.

Це один з солдатів, який служив разом з Артемом Рябчуком – гвардійцем, який жорстоко вбив п’ятьох побратимів тиждень тому. Частина військовослужбовців, які не потрапили під обстріл, наразі перебувають на реабілітації.

"Ці 13 військовослужбовців були у складі караулу, який пав жертвою цього стрільця. Вони самі могли стати жертвою, вони бачили своїх товаришів після загибелі. Це дуже негативно впливає на їхній психічний стан. Як вони далі будуть тримати службу і, взагалі, протягом всього життя вони будуть це пам’ятати", – розповів речник військової частини 3052 Національної гвардії України Артем Бархан.

Близько трьох годин достатньо для того, щоб доїхати з Дніпра до Нових Санжар. Але це ніщо у порівнянні з тим що довелося пережити військовослужбовцям у ніч з 27 до 28 січня, коли їх побратим відкрив вогонь.

Після екстремальних ситуацій військовослужбовці мають обов’язково отримати психологічну допомогу. У центрі вони проживають разом по кілька людей у кімнаті.

"Їх емоційний стан задовільний. Почувають себе добре. Наразі вони будуть отримувати медичну і психологічну підтримку, реабілітацію, медичні процедури. Будуть забезпечені оглядом лікарів", – сказала психолог медичного центру Національної гвардії України Уміда Петренко.

В реабілітаційному центрі хлопці перебуватимуть близько десяти днів.

"При спілкуванні з бійцями строкової служби я їм розповідаю те, що їм не розповіли батьки та чого не навчили їх в школі. При тому, що богослов'я для них дуже важке.

Я розповідаю їм, що треба навчитися любити себе", –
додав протоєрей, капелан військової частини 3052 Національної гвардії України Геннадій Коваленко.

Мотиви скоєного злочину слідчі поки з'ясовують. На службі з солдатами завжди працюють психологи, гвардійці мають право звернутися до них у будь-який момент.

"У них змінюється формат життя. Обмеження в пересуванні, постійно треба ходити разом, виконувати накази. Зрозуміло, це стрес. І через це можуть бути реакції стресові. Іноді звертаються, питають, але зазвичай ми намагаємося це попередити, проводячи постійно заняття по керування стресом", – розповів психолог Міжнародному міжвідомчому багатопрофільному центрі підготовки підрозділів Національної гвардії України Родіон Григорян.

Після трагедії 20-річний Артем Рябчук перебуває під вартою. Давати показання він відмовився. Напередодні хлопець змінив адвоката, замість безоплатного за справу взялися двоє приватних.

"Нічого за справою сказати не можемо, бо тільки увійшли в справу і ще не ознайомлені з матеріалами. Тому поки ніяких коментарів давати не будемо", – зазначила адвокат Таміла Ульянова.

За інформацією Офісу генерального прокурора наразі на стрілка відкрито два провадження за фактом умисного вбивства та дезертирства зі зброєю.