У використаних пляшках, з підлоги та під палючим сонцем продають молоко на ринку

13 липня 2021 0
На полтавських ринках продають молочну продукцію під пекучим сонцем, у пляшках невідомого походження та просто на підлозі. Хоча зберігати такі продукти мають за температури не менше трьох-чотирьох градусів.






На підлозі, в старих пляшках та з брудними ложками. Так на полтавських ринках продають молочну продукцію. Але попри спеку, продавці запевняють, що товар свіжий, а молоко – холодне.

"Я холодне привожу, воно в мене дві години стоїть. Я його дома охолоджую й привожу сюди", – сказала продавчиня.

"У мене козяче молоко, зранку здоїла й принесла на базар", – відповіла продавчиня.

"Ну як зберігаю? Треба, щоб кислячок був свіжий. Як тільки скис, то у холодній воді, бо зараз спека й дуже важко з ним. В холодильнику стоятиме до тижня, а тут люди сьогодні мають все розібрати", – розповіла продавчиня.

Зберігати продукти мають за температури не менше трьох-чотирьох градусів.

"Як правило молоко на стихійних ринках продається сире, а зараз температура досить висока. Тому це може призводити до того, що через кілька годин або навіть менше, таке молоко буде скисати", – розповіла директорка інституту бізнесу та сучасних технологій ПУЕТ Аліна Ткаченко.

Якість продукції на стихійних ринках не перевіряють, а ось в спеціалізованих крамницях за цим стежить Держпродспоживслужба.

"Перед тим, як взяти гроші за містове, має бути експертиза й лабораторний висновок. Адміністрація ринку не має право брати ринковий збір без лабораторного висновку", – повідомив головний спеціаліст відділу державного контролю Держпродспоживслужби у Полтавській області Олександр Овчаренко.

Документів же нам у жодній точці продажу не показали. Та й охочих купити молоко небагато.

"По-перше, для мене це дорого, а ще ж й літо зараз. Я не купляю зараз".

"Бажано, щоб воно було охолоджене, а так немає жодних умов. На вулиці взагалі безлад".

"Я купую на Південному вокзалі, але інколи. Але я приходжу тільки зранку, коли ще сонця немає".

"Ми купуємо у молочниці, нам привозять молоко. Бо так воно не дуже безпечно".

"Потрібно купувати тільки у знайомих, у кому ти впевнений, а так краще – ні".

Під сонячними променями в молоці швидше розмножуються бактерії, що призводить до отруєння.

"Потрібно звертати увагу на упаковування або тару, в якій зберігається молочна продукція. Вона повинна бути цільна та не зім'ята. Головне – це правильне зберігання в холодильнику, і навіть в холодильнику зберігати продукт потрібно в закритій тарі", – розповіла лікарка-дієтолог Юлія Пахуща.

Аби продукти зберігалися краще, купувати їх варто тільки в спеціалізованих магазинах, а ось від стихійної торгівлі дієтологиня радить відмовитися навіть узимку.