Окуповані території та вимушені переселенці: короткі правила повернення додому

06 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Основні поради для безпечного повернення у населений пункт, де точилися бої.

Понад три місяці в Україні триває повномасштабна війна. За цей час нашим військовим вдалося звільнити чимало населених пунктів і багато переселенців потроху почали повертатися додому. Втім, попри формальне звільнення територій, все ще існує ризик, на шляху додому, постраждати від дій російських окупантів. Ось коротенькі правила, які здатні врятувати не одне українське життя:

  • Перед тим як вирушити додому дізнайся з офіційних повідомлень чи безпечно зараз повертатися? Якщо навколо чи в самому населеному пункті точились бої, доцільно буде почекати завершення протидиверсійних заходів, розмінування, ремонту інфраструктури та перевірки поліцією житлових комплексів.
  • Якщо хтось з ваших сусідів не виїжджав чи вже повернувся, знайдіть номери телефонів та дізнайтеся про стан будинку та вашої квартири. Також, не зайвим буде поцікавитися чи є в будинку вода, газ та світло.
  • Якщо ви все ж таки прийняли рішення повернутися і робите це на авто, обирайте тільки офіційні шляхи. Орієнтуйтеся на мережу блок-постів ЗСУ або тероборони. Не соромтеся уточнювати у військових безпечні маршрути, адже ситуація в будь-який момент може змінитися.
  • В дорозі намагайтеся дотримуватись базових правил безпеки. Подорожуйте здебільшого шляхами з твердим покриттям. Намагайтесь рухатись по сліду іншого транспортного засобу. А під час зупинок в жодному разі не сходьте на узбіччя чи в кущі – придорожня територія, де точились бої, може бути замінована. Саме з тієї ж причини категорично заборонено їхати ґрунтовими дорогами та лісовими стежками.
  • Діставшись домівки, одразу перевірте чи немає в вашій оселі слідів мародерів або окупантів. Якщо ви їх виявили ні в якому разі не заходьте в квартиру та не чіпайте речі. Вони можуть бути замінованими. Негайно телефонуйте в поліцію та чекаєте на приїзд спеціалістів-вибухотехніків.
Слідуючи цим простим, але важливим правилам ви гарантовано зменшити ризики смерті чи каліцтв для себе та своїх близьких, а отже зірвете підлі плани російських окупантів.