Як допомогти тваринам пережити спеку: поради

11 липня 2024 0
Яніна Климань
У спеку важко не тільки людям, але і їхнім домашнім тваринам. Тому підготували для вас корисні поради для ваших чотирилапих друзів, які врятують їх від високих температур.

Цього тижня, за прогнозами синоптиків, температура на Полтавщині може сягнути +40-41°C. Від спеки страждають не тільки люди, а й тварини.

Найголовніше під час спеки для тварин – це свіжа вода. Тому закликають людей ставити біля магазинів, кав’ярень і під’їздів будинків мисочки з водою для безпритульних тварин і стежити, щоб вони завжди були наповнені.

І на вулиці, і вдома тварина у сильну спеку може отримати тепловий удар. Визначити тепловий удар у тварини без допомоги лікаря допоможуть такі ознаки:

- тварина апатична, не реагує на зовнішні подразники;

- часте поверхневе дихання або навіть задишка;

- підвищена температура, про що говорить сухий і гарячий ніс;

- тварина гаряча на дотик.

Щоб допомогти тварині, якщо є підозра на тепловий удар, найперше слід віднести її в затінок, а краще – у прохолодне приміщення. Також потрібно охолодити їй лапки за допомогою мокрого простирадла, рушників. Прохолодною водою варто змочити й голову тварини. Найкраще після цього відвезти тварину у ветеринарну клініку.

Хто найбільше ризикує перегрітися?

Насамперед – молоді тварини, які ще не переживали спекотного літа. Також у групі ризику – тварини з хронічними захворюваннями і з приплюснутими мордочками, тому що їм важче дихати. 

Якщо у спеку ви захочете погратися з такою твариною, то можете їй нашкодити. Активність має бути мінімальною, навіть попри те, що тварина сама її ініціює.

Заохочуйте її до інтелектуальної активности, наприклад, до пошуку запахів та ласощів або їжі у воді. Також можна купити тварині іграшку Kong, куди кладуть заморожену їжу і в такий спосіб стимулюють улюбленця до лизання, яке його заспокоює. Перед тим як купувати девайс, зімітуйте схожий досвід, тому що не всі тварини сприймають такі забавки.

Як зробити житло для тварини комфортним та безпечним?

У деяких квартирах дуже спекотно через великі вікна на сонячному боці. Вихід – встановити недорогі паперові завіси. 

Якщо тварина звикла відпочивати там, де влітку стає спекотно, забезпечте їй вільний доступ до прохолодної кімнати, наприклад, ванної. Також можна купити домашньому улюбленцю охолоджуючий килимок.

Власники котів або собак часто покладаються на кондиціонер, але від нього тваринам ще простіше переохолодитися через короткі носові ходи. Припустиме для людини кондиціоноване повітря у 18 градусів може бути надто холодним для тварин. Це підвищує ризик респіраторних захворювань.

Як правильно годувати тварин?

Раціон кардинально змінювати не потрібно. Якщо тварина багато лежить і мало рухається, давайте їй трохи менше їжі. 

Коти та собаки також не дуже охоче їдять у спеку сухий корм. Спробуйте розмочити його або замінити на м’яку їжу. Пам’ятайте, що у спекотну погоду варто утилізувати те, що тварина не з’їла одразу. 

А як правильно вигулювати?

Якщо вам треба вигуляти собаку, краще  робіть це до 11:00 і після 18:00, коли сонце не таке пекуче.

Слід переконатися, що асфальт, яким ви ітимете з твариною, не обпече їй подушечки лапок. Прикладіть долоню до асфальту: якщо можете тримати упродовж 5 секунд і вам не пече, з твариною можна гуляти.

Якщо тварина погано п’є, значить її не влаштовує чи місце, чи миска, чи якість води. Собак потрібно привчати пити воду на вулиці та з пляшечок, бо часто вони принципово там не п’ють. Спробуйте, наприклад, напоїти собаку з руки або киньте щось смачне в миску з водою. 

Бережіть себе та дбайте про своїх чотирилапих друзів!