Як захистити бойлер від накипу

25 листопада 2022 0

До надходження у крани споживачів водопровідна вода проходить кілька ступенів очищення. Але навіть після цього в ній залишається багато домішок. Ці забруднення при нагріванні випадають осад і накопичуються на поверхнях. Наочно цей процес можна спостерігати при роботі електричних чайників. Те саме відбувається і під час експлуатації накопичувальних водонагрівачів, тільки утворення накипу відбувається приховано — у внутрішній ємності. Якщо не подбати про захист та профілактику техніки, згодом це призведе до її виходу з ладу.

Чому утворюється накип і чим він небезпечний для водонагрівача

При нагріванні води із високим вмістом солей відбуваються електрохімічні реакції. Їх наслідком стає утворення вапняної плівки на металевих поверхнях бака та нагрівального елемента. Згодом цей наліт вкриває весь бак. Для самої ємності вапняний накип не становить критичної загрози, а для нагрівального елемента він вкрай небажаний.

Шар відкладень має низьку теплопровідність. Покритий вапняним нальотом ТЕН втрачає частину свого ККД, оскільки енергія витрачається неефективно. Ще одна небезпека — вихід нагрівального елемента з ладу. Через те, що він розігрівається у своєрідній вапняній колбі, виникає ймовірність перевищення допустимої температури. Якщо це станеться, ТЕН почне плавитися чи деформуватися.

Коли покупці приходять до магазину ELDORADO.UA чи іншого супермаркету електроніки, щоб купити бойлери в Києві, вони можуть поцікавитися у продавців про способи захисту техніки від накипу. Найпростіше проблема вирішується установкою додаткового очищувального фільтра на вході в накопичувальний водонагрівач. Але оскільки такі пристрої коштують недешево, тож вигідніше періодично виконувати профілактичне чищення бойлера.

Як почистити бойлер від накипу

Процедура виконується у кілька етапів:

  1. Техніку відключають від мережі електроживлення, гарячу воду використовують або чекають, доки вона охолоне до безпечної для людини температури.
  2. Зливають воду через запобіжний клапан або спеціальний патрубок.
  3. З водонагрівача знімають нижню кришку, демонтують електричний модуль.
  4. Дістають нагрівальний елемент та обробляють його засобами для усунення вапняного нальоту.
  5. Порожній бак також обробляють очищувальними засобами без вмісту хімічно агресивних компонентів, поверхні протирають ганчіркою або губкою.

Після цих маніпуляцій пристрій знову збирають, наповнюють водою та підключають. Після очищення важливо проконтролювати відсутність протікання. Усі ці маніпуляції можна здійснити самостійно. Але якщо не впевнені у власних навичках, тоді краще доручити цю роботу професіоналам.