Дитячі виїзні атракціони обробляють білизною та прибирають раз на день

19 травня 2021 0
У Полтаві встановили дитячі розважальні зони, але батьки нарікають на антисанітарію. Відповідальність за дотримання санітарних вимог залишається на совісті власників, адже жодна служба в місті за цим не стежить.

Гойдалки, лабіринти та батути: всі ці дитячі розваги розташовані в деяких мікрорайонах міста. Ось, наприклад, ця локація на вулиці Європейська. Батьки пускати дітей на такі конструкції бояться, адже переймаються за дотримання санітарних вимог.

"Дотримуватися всіх вимог тут немає можливості, тут немає проточної води, треба її постійно завозити. Але я не бачила, щоб це робили на постійній основі та й дезінфекцію тут проводять навряд чи", – сказала полтавка Аліна Величко.

"Щодо дезінфекції я невпевнена, бо воно все м'яке. Повинні прибирати, бо діти маленькі все руками чіпають й тягнуть до рота", – розповіла полтавка Юлія Жамардій.

Працівники ж дитячої зони запевняють, що прибирання проводять тричі на день.

"Зранку, в обід й начебто ввечері. Прибираємо вологими ганчірками, ще замітаємо. Спочатку звичайно замітаємо, а потім вологе прибирання та й все. Воду привозять один раз на три дні, це велика бочка й нею миється", – повідомив працівник атракціонів Данило.

А це вже інша локація в самому центрі міста, тут прибирання проводять частіше.

– Один раз на годину прибираємо, – сказав працівник дитячої зони Віталій.
– А чим саме дезінфікуєте? – уточнили ми.
У нас спеціальний розчин, його ми додаємо у воду для дезінфекції. Використовуємо розпилювач, бо велика площа, тому розпилюємо, – відповів Віталій.

На вулиці Івана Мазепи розташована подібна локація, але прибирають тут лише один раз на день, й роблять це білизною. Окрім того, позаду дитячої зони відпочинку лежить неживе тіло кошеняти. Але працівники атракціону спілкуватися з журналістами відмовилися.

Батьки також нарікають на те, що біля дитячого майданчику відсутня громадська вбиральня, тому доводиться бігати в кущі.

"З дитиною ходимо туди за дерево. Потрібно, щоб щось встановили, бо буває таке що й дорослому потрібно сходити, бо ми ж гуляємо по дві-три години. Якби тут встановили, то було б чудово", – розповіла полтавка Ніна Іванівна.

Встановлювати біотуалети мають самі власники дитячої розважальної зони. Бо в Полтаві служби, яка б мала перевіряти такі локації, немає.

"Санітарних норм для таких розважальних закладів не існує. А відповідно, якщо немає таких вимог, то ми нічого там й не перевіряємо. Ми можемо зараз лише слідкувати за дотримання проти ковідних заходів", – повідомив головний спеціаліст відділу державного контролю Держпродспоживслужби у Полтавській області Олександр Овчаренко.

Тож, відповідальність за дотримання всіх санітарних вимог залишається лише на совісті власників дитячих розважальних зон.