Кількість загиблих в Полтаві зросла до 54, оранених – 297. ОНОВЛЕНО

05 вересня 2024 0
Яніна Климань
У результаті ворожого удару в Полтаві ще 5 людей можуть перебувати від завалами.

3 вересня дві ракети влучили по території навчального закладу в Полтаві. Про це повідомили у Полтавській ОВА.

Після прильоту всі служби працювали на місці. Допомагали одне одному рятувати життя, витягали людей із-під завалів і вогню. Усім потерпілим надали медичну допомогу. Залучили 30 "швидких", лікарні приймали поранених. Зараз пацієнти перебувають у семи лікарнях. 65 людей знаходяться у важкому стані, 146 – у середньому, 87 – в легкому.

За словами Філіпа Проніна, у результаті ворожого удару постраждали 297 людей, 54загинули. В області оголосили триденну жалобу.

Після прибуття підрозділів ДСНС першочерговим завданням було деблокування постраждалих, допомога людям у зоні ураження. Кожен рятувальник був забезпечений необхідним турнікетом і засобами захисту. Завдяки діям ДСНС вдалося врятувати 25 осіб.

Медичні сили й засоби, які були залучені, працювали відповідно до нормативних документів, спільно зі службами медицини катастроф, підрозділами ДСНС. Усім постраждалим надали як амбулаторну, так і стаціонарну кваліфіковану медичну допомогу. Також у кожному медичному закладі, куди привозили поранених, була визначена відповідальна особа, яка мала зібрати інформацію про потерпілих. Отримані дані ми передавали спеціалістам, які працювали на місці трагедії. Триває комунікація з усіма відповідними службами. Також проводять роботу з родичами потерпілих.

Наразі триває слідство. Розглядають версії як і з коригуванням, так і можливим розвідувальним дроном. Також управління на даному етапі здійснює повний комплекс антитерористичних і контррозвідувальних заходів у середовищі самого навчального закладу, з кожною людиною, яка була на той момент на місці подій.

Також для документування злочину на допомогу колегам із СБУ залучили працівників різних галузевих служб та слідчого підрозділу. Загалом це 122 поліціянтів та 30 військових Національної гвардії України.

Створили спеціальний штаб, звідки направляли слідчі групи з метою опитування громадян, огляду квартир, дворів, встановлення наявності потерпілих в оселях. Крім того, залучали працівників психологічної служби, які спільно з фахівцями ДСНС надавали допомогу тим, хто почував себе розгублено.

Приблизно 40 домогосподарств і багатоквартирних будинків були пошкоджені. Це приблизно 300 сімей. З тими людьми, які звертаються за допомогою, працюють соціальні служби. Для того, щоб відповідно відреагувати на наслідки події, було залучено понад 700 осіб. Це були й представники наших медичних служб, і поліція, і представники ДСНС із різних областей.

Вже розібрали та вивезли 1 тис. 760 тонн будівельного сміття.

Якщо ви не можете вийти на зв’язок з рідними чи близькими після балістичного удару, звертайтеся до служби оперативного реагування за номерами: 067 158 1580 та 066 286 5887. Також забезпечується тимчасове поселення членів сімей постраждалих. За допомогою звертайтеся до служби оперативного реагування за вказаними номерами вище. 

Для отримання психологічної підтримки можна звертатися до наступних благодійних фондів та організацій:

• ГО "Конфіденс" – 050 053 76 71

• ГЦ "Проліска" – 050 534 09 60 або 096 534 09 60

• БФ "Право на захист" – 093 700 22 20

• БО БФ "Карітас" – 095 287 70 46

• ГО "Світло надії" – 050 764 59 68

Фото: ДСНС