Фронт наближається, обстріли частішають – як живе нині Добропільська громада

Вчора 0

Поблизу Добропілля, що знаходиться на заході Донецької області, посилюються бойові дії. У серпні армія РФ вперше застосувала керовані авіабомби по населених пунктах громади. Це становить неабияку загрозу для місцевих жителів та переселенців, які масово переміщувалися з зон ведення активних бойових дій. Зараз фронт знаходиться приблизно за 30 кілометрів від кордону громади, в якій наразі проживають близько 40 тисяч жителів, серед яких 7 тисяч - це діти.

Через обстріли у Добропільській громаді часто виникають перебої з електро- та водопостачанням. Також з’являється потреба в екстреному ремонті пошкоджених житлових будинків та інфраструктурних об’єктів. Задля забезпечення більш-менш пристойних умов проживання місцева влада залучає допомогу міжнародних благодійних організацій.  

Обстріли посилюються

Потужний обстріл Добропілля стався у липні цього року. Тоді російські загарбники вбили двох цивільних та ще трьох поранили, серед яких було двоє дітей 4 і 7 років. Внаслідок удару було повністю знищено один будинок, ще шість зазнали пошкоджень.

Черговий напад було здійснено наприкінці вересня, коли окупанти атакували середмістя Добропілля з густою житловою забудовою. Обстріл відбувся вночі, коли люди відпочивали у своїх квартирах. Засоби ураження поцілили по багатоквартирних і приватних будинках. Внаслідок чого було поранено сім містян. Крім житлових будинків, які частково згоріли, було пошкоджено адміністративну будівлю та гараж.

Фото: Російські війська поцілили по житлових будинках Добропілля 

Не минуло й двох тижнів, як атака повторилася. 10 жовтня жителів Добропілля розбудив ранковий обстріл. Приблизно о пів на шосту ранку в місті пролунала серія вибухів. Ворог знов поцілив у той самий район. Містяни тільки більш-менш встигли ліквідувати наслідки попереднього, вересневого «прильоту», як стався новий. Він був більш потужний, та ще й спричинив декілька пожеж. Цього разу, на щастя, обійшлося без постраждалих.

Однак руйнування споруд виявилися суттєвими. Внаслідок цього обстрілу постраждали дві адмінбудівлі, освітній заклад та житлові будинки на трьох вулицях. Після того, як цей мікрорайон був обстріляний у вересні, люди встигли вставити нові вікна та двері. Зараз все знов зруйновано. Люди бояться, що лагодити вчергове, можливо, не має сенсу. Бо третього обстрілу будинок не витримає, він просто складеться.

Підтримка мешканців громади

Щоб допомогти мешканцям громади вижити у складних умовах та полагодити їх пошкоджене житло, місцева адміністрація залучає благодійні організації. Нещодавно підтримка надійшла від БФ «Янголи спасіння». 36 домогосподарств у місті Білецьке Добропільської громади, які постраждали від обстрілів на початку жовтня, отримали будівельні матеріали. Це листи OSB, тарпаулін, цвяхи, дошки, рейки, саморізи, монтажну піну та плівку. Екстрена підтримка дала можливість людям почати відновлення пошкоджених домівок після ворожих атак.

Фото: Мешканці Білецького отримали матеріали для ремонту від БФ «Янголи спасіння»

Також благодійники продовжують надавати допомогу мешканцям Добропільської громади у підготовці до опалювального сезону. Завдяки спільним зусиллям військової адміністрації та благодійного фонду «Нью Вей» 18 домогосподарств Світлівського старостинського округу отримали по 3,5 тонни пального.

Через обстріли часто бувають перебої з водою. Тому у Добропіллі встановлено декілька бюветів, з яких мешканці безплатно набирають питну воду. Це значно полегшує життя під час воєнних дій і гуманітарної кризи. Громадяни можуть у будь-який момент прийти до бюветів та набрати воду для особистих потреб.

Фото: Бювет з питною водою у Добропіллі

Жителі громади, які належать до вразливих категорій населення, мають можливість регулярно отримувати важливу продовольчу допомогу. Зокрема, продуктові набори від Всесвітньої Продовольчої Програми ООН надходять особам старше 60 років, людям з інвалідністю, внутрішньо переміщеним особам, багатодітним родинам, одиноким батькам та безробітним.

Фото: Мешканці Добропільської громади отримують необхідну продовольчу підтримку

Також благодійники піклуються про діточок. Чергова гуманітарна допомога надійшла від БФ «Помагаєм». Діти вразливих категорій, які наразі залишаються в громаді, отримали новий зимовий верхній одяг. Одяг був наданий як для хлопців, так і для дівчат.

Фото: Під час спілкування з представниками організації діти отримали не лише одяг, а й позитивні емоції

Напередодні зими та можливих відключень електроенергії Добропільська поліклініка отримала потужний генератор від UNICEF, що дозволить забезпечити безперебійну роботу медичної  установи, особливо у разі нестабільного електропостачання. Завдяки цій підтримці медичний персонал зможе ефективніше надавати допомогу пацієнтам, що є надзвичайно важливим у складних безпекових умовах.

Фото: Генератор від UNICEF для добропільського медзакладу

Евакуація майна та зведення фортифікацій

Враховуючи загрозливу ситуацію, місцева влада активізувала процес вивезення майна з громади. Підрозділи та комунальні підприємства, заклади освіти та культури поступово переміщують матеріальні цінності, зокрема архіви та фінансові документи, до безпечніших місць. Для цього ведуться перемовини з громадами сусідніх областей з метою пошуку приміщень для його зберігання. Задля забезпечення безперебійної роботи, у разі евакуації, розроблено механізм роботи на віддаленому доступі, з використанням серверів.

Також у громаді спостерігаються зміни в роботі бізнесу. Зокрема, закрилися магазини відомої мережі супермаркетів. Є інформація про можливе закриття інших торгових точок.

Щоб захистити громаду, зараз активно ведуться роботи з будівництва фортифікаційних споруд за участю техніки та фахівців з різних областей України. Усі заходи узгоджуються з військовими інженерами, щоб підвищити ефективність оборонних заходів. Місцева влада тісно співпрацює з військовими, оперативно виконуючи всі їхні вимоги, розуміючи важливість захисту громади.

Світлана Денисенко