Можливі небезпечні ситуації та безпека журналістів: яка ситуація в полтавських редакціях

01 лютого 2022 0
Основна тема, про яку зараз говорять і пишуть майже всі всеукраїнські видання – російська ескалація на кордоні України. Чи складають полтавські редакції план дій для своїх журналістів у разі небезпеки – у блозі представниці ІМІ.

Фото - з сайту ІМІ


У Полтаві, оскільки місто не на кордоні, зберігаються спокійні настрої.


Що ж говорить офіційно влада? Якщо на рівні обласної влади заявляють про повну готовність дати відсіч в разі потреби, то міська влада залишається дещо у незрозумілій ситуації.


В державі у зв'язку з напругою кордоні та через концентрацію російських військ триває зараз переформатування Сил територіальної оборони. Це необхідно, щоб те чи інше місто функціонувало в умовах бойових дій, якщо такі умови виникнуть. Та для захисту стратегічних підприємств та інфраструктури, якщо така необхідність виникне.


Щодо Полтави, міська влада ще не прийняла програму про створення і фінансування добровольчих формувань. Тобто юридично тероборони у нашому місті не існує. Як прокоментувала представниці ІМІ в Полтавській області Аліна Рябоконь, керівниця пресслужби Полтавської міської ради, це мають розглянути найближчим часом. Та конкретної дати не назвала. 


Разом з тим, в Україні дискусії про можливий наступ Росії тривають, медіа готуються до різних сценаріїв, як повідомляв раніше Інститут масової інформації. Серед полтавських журналістів, з якими поспілкувалася представниця ІМІ, особливої безпекової підготовки у зв'язку з можливим наступом Росії не відбувається. 


Медійники продовжують працювати у звичному режимі, висвітлювати повсякденні регіональні новини. 


Зокрема, про відсутність особливої підготовки, розроблення в редакціях безпекових планів та алгоритмів дій в разі загострення ситуації, сказали такі видання: ОКІА "Новини Полтавщини", ІВ "Полтавщина", "0532.ua сайт міста Полтава". З розмов із медійниками стає зрозумілим, що така сама ситуація і у інших полтавських редакціях. 


"Не збираємо тривожних валізок, немає ні вивчення інструкцій, закупки продуктів. У роботі все абсолютно, як до цього. Хіба що два тижні тому нам провели інструкцію як користуватися вогнегасником", – сказав у коментарі представниці ІМІ в Полтавській області Микола Лисогор, журналіст "Полтавщини" і його відповідь можна назвати узагальненою, оскільки від інших редакцій відповідь така ж.


У редакції  "0532.ua сайт міста Полтава" також особливої підготовки немає, але тему безпеки почали вивчати ретельніше:


"У нас маленька редакція. Поки що вивчаємо корисні публікації на цю тему", – прокоментувала Світлана Фільчак, журналістка   "0532.ua сайт міста Полтава". 


Узагальнюючи відповіді опитаних журналістів, стає зрозумілим, що у Полтаві редакції не здійснюють поки що підготовки. Не проводять інструктажі з безпеки, фізичної і щодо інформаційного захисту. Із сподіванням на відсутність необхідності використовувати це, ІМІ все ж рекомендує потурбуватися про список основних речей, які має містити рюкзак першої необхідності, а в редакціях обговорити колективні ризики. Також нагадує про безпеку інформації та особистих пристроїв. Це особливо важливо зараз, коли все більше редакцій відправляють журналістів у відрядження в зону ООС, і редакції з Полтави можуть не стати винятком. Просимо бути уважними та обережними під час перетину кордонів та на контрольно-пропускних пунктах, де ваші пристрої можуть перевірити або вилучити чи навіть конфіскувати та, відповідно, отримати доступ до інформації, що на них зберігається. 


Не зайвим буде пройти тренінг з домедичної допомоги. У Полтаві, до слова, такий днями проведуть у Містохабі, просторі для соціально-відповідальних людей. Також не варто забувати про сайт з порадами безпеки для журналістів від ІМІ – сайт Jmama, який називають мамою журналістів. 


Надія Труш, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області


Блог підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House. Зміст блогу є відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та його автора й необов'язково відбиває позицію Freedom House.