Хто і як заважає полтавським журналістам висвітлювати наслідки війни

24 червня 2024 0

У Полтаві журналісти зустрічалися з керівництвом ОВА, щоб захистити своє право висвітлювати наслідки війни. Фото – Надії Кучер


В умовах повномасштабної війни, висвітлюючи її наслідки, полтавським  журналістам нерідко доводиться, разом із турботою про безпеку, долати перешкоди з боку влади, правоохоронних органів. Щоб зменшити кількість перешкоджань, Інститут масової інформації розробив для співробітників та військовослужбовців Сил безпеки та оборони України (Нацполіція, СБУ, Нацгвардія, ЗСУ) пам'ятку щодо взаємодії з журналістами під час виконання ними професійних обов’язків з інформаційного супроводу заходів з оборони України. Подивимося, яка склалася ситуація із висвітленням війни та її наслідків на регіональному рівні.


Ми почали працювати нормально”: після круглого столу журналістів та керівництва Полтавщини висвітлювати наслідки війни стало легше


Навесні у Полтаві на околиці сталася ракетна атака росіян, внаслідок якої загинула одна людина та було багато постраждалих. Тоді журналістам було складно працювати над документуванням злочину, оскільки їх не пускали на місце події. Що сталося? 8 квітня 2024-го року російські військові обстріляли село Супрунівку Полтавської громади. Внаслідок влучання зайнявся двоповерховий сімейний гуртожиток. Одна людина загинула, 16 людей поранили. Журналісти, як от редакція “Полтавської хвилі” повідомляли, що їх та інших медійників не пропускали для документування злочину росіян. 


Щоб вирішити цю проблему, журналісти вийшли із своїми претензіями та рекомендаціями на розмову до керівника Полтавської ОВА Філіпа Проніна. У квітні, під час дискусії “Як медіа протидіяти ІПСО, дезінформації та фейкам: ситуація на Полтавщині”  в журналістському хабі ІМІ Медіабаза Полтава, за участі міської та обласної влади, поліції, рятувальників і юриста Інституту масової інформації, вдалося домовитися, що журналістам не перешкоджатимуть висвітлювати наслідки війни.  


Що змінилося після дискусії? За кілька місяців, 17 червня, російська армія завдала ракетний удар по Полтаві, внаслідок якого постраждали 22 людини і пошкодило сотні квартир. Як розповіли полтавській представниці ІМІ місцеві журналісти у приватних розмовах, цього разу заборон не було. Також медійники поділилися коментарями щодо результатів круглого столу за участі влади та поліції. Зокрема, Віолетта Скрипнікова, кореспондентка газети “Полтавський вісник”, сказала, що прояснила для себе деякі моменти.

“Почула їхнє бачення, враховую в роботі, адже це стосується спільної безпеки. Тобто тепер враховую рекомендації та поради, коли готую матеріали по обстрілах”, – сказала журналістка. 


Віталій Улибін, головний редактор “Полтавської хвилі”, каже, що поліціянти все ще намагаються забороняти журналістам працювати, але не критично. “Принаймні нам вдалося попрацювати нормально”, - розповів він.

Також після зустрічі журналістів і влади значно оперативніше міська та обласна влада виходила із поясненнями та коментарями щодо ситуації, записували відеокоментарі, надавали 

 необхідну інформацію. 


Спроба налагодити комунікацію із військовими – чи комом вийшов перший млинець?


Спойлер – ні. Минулого року у Полтаві стало відомо, що Державне бюро розслідувань підозрює посадовців Полтавської облради та 116-ї бригади ТРО у розкраданні коштів на закупівлі житлових модулів. Звичайно, про ситуацію написали журналісти. 116 окрема бригада Сил ТрО ЗСУ замість того, щоб вийти до медіа зі своєю точкою зору на ситуацію, звинуватили без жодних підстав і пояснень журналіста Миколу Лисогора з видання “Полтавщина” у співпраці з ворогом. Натомість військові вимагали публічного спростування інформації про “причетність посадовців 116 окремої бригади Сил ТрО ЗСУ до розкрадання коштів”. Через місяць після скандалу із підозрою у зловживанні службовим становищем командир 116-ї бригади ТРО пішов з посади. На цьому історія не завершилася: навесні цього року виявилося, що дружина тепер уже екскомандира полтавської 116-ї бригади їздила на автівці, яку коштом бюджету Полтавської громади купили для військових



 

У журналістському хабі ІМІ Медіабаза Полтава медійникам допомогли налагодити комунікацію із владою та поліцією щодо висвітлення наслідків війни. Фото - Надії Кучер


Після зміни керівництва 116-ї бригади ТРО до полтавської представниці ІМІ звернулися представники пресслужби бригади з пропозицією налагодити комунікацію. Результат: домовилися про спільні навчання, зокрема, домедичній підготовці спільно із журналістським хабом ІМІ Медіабаза Полтава, а також проведення зйомок і репортажів. Для швидкої та злагодженої комунікації за підсумками робочої зустрічі журналістський хаб ІМІ Медіабаза Полтава створив внутрішній майданчик для комунікації журналістів та військових, де вже відбуваються обговорення спільних проєктів, пропозицій, пошук історії для матеріалів. Також вдалося домовитися обговорювати спірні ситуації в разі їх виникнення.


Як бачимо, журналістам вдається досягти достатнього рівня комунікації з владою та поліцією для збору інформації й документування злочинів росіян. Дуже хочеться вірити і бажати, що якомога рідше журналістам доведеться працювати на місцях обстрілів.


Надія Кучер, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області 


Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.