Місяць без Мамая: як вплинуло усунення міського голови від посади на полтавських журналістів

31 березня 2023 0

Джерело: Захід.нет


Полтава уже місяць без міського голови – Олександра Мамая рішенням суду, за звинуваченнями у зловживанні службовим становищем, усунули від посади. 


Обов'язки очільника громади виконує Андрій Карпов, секретар міської ради, відомий як блогер та ведучий "Вата шоу". А віднедавна відомий й через потрапляння у медійний скандал після публікації про його лікування. За роки керування Мамай сформував стратегію ставлення до журналістів за принципом "найкраща комунікація – її відсутність". Зараз містом управляє секретар міської ради, але чи змінилася комунікація міської влади із медіа за період відсутності Олександра Мамая?


Telegram-канал Мамая: масові відписки, але канал продовжує складати враження, що міського голову не усунули від посади 


Раніше канал нараховував майже 80 тисяч підписників. На початку цього року телеграм канал Олександра Мамая налічував 56,2К підписників. Станом на 30 березня на каналі 47,5К підписників. Як бачимо, кількість значно зменшилася. 


Джерело - Телеграм-канал Олександра Мамая

Разом з тим, канал Мамая активно продовжує наповнюватися, дописи з'являються щодня. Публікують дописи про те, що відбувається протягом дня, наприклад, про прийняті виконкомом рішення про завершення опалювального сезону. Мамай не керує виконкомом, але продовжує висвітлювати події міста так, ніби він його очолює. 

Присутні дописи про пророблені справи, публікують анонси різних заходів. Тобто, якщо почитати цей канал, складається враження, що Мамай продовжує виконувати обов'язки міського голови Полтавської громади. 


За два місяці, поки тривало розслідування у справі Мамая на його каналі авторка блогу не знайшла жодного допису, який свідчив би про те, що Мамая усунули від керування містом, і що його обов'язки вже місяць виконує Андрій Карпов, секретар Полтавської міської ради. Полтавцям демонструють ідеальну картинку - у місці все ок, міський голова не корупціонер, який використовував бюджетні кошти для власної вигоди. І створюється оптичний ризик недостовірного сприйняття ситуації в місті. Адже Мамай не повідомив підписникам, що він не виконує більше обов'язки міського голови. Полтавцям доводиться отримувати цю інформацію не від нього, а з інших джерел. Тоді як адмін каналу Мамая продовжує робити вигляд ідеального світу – у Полтаві все добре, корупції немає. 


Як працює із журналістами в.о міського голови


Як повідомила Аліна Рябоконь, тепер уже екс-керівниця пресслужби Полтавської міської ради (звільнилася буквально кілька днів тому – прим. авт.), за місяць виконання обов'язків міського голови Андрій Карпов провів чотири преспідходи, зустрічі із журналістами. 


Втім, місцеві журналісти говорять, особливих змін на покращення не помітили поки що. 


"Нічого кардинально не змінилося. Взагалі нічого не змінилося. Адже керівницею залишалася та ж людина. Сподіваюся, тепер цю посаду займе фахова. Проте варто сказати, що зросла кількість публічних виходів керівника міста. Сподіваюся, що це не тимчасове явище і не буде так, що щойно пан Карпов досягне поставлених цілей, закриється. Вірю у дива!", – прокоментувала авторці блогу Анастасія Мацько, журналістка видання "Полтавська хвиля". 


До речі, днями журналістка заявила, що під час засідання сесії міської ради двоє чиновників погрожували їй. Після хвилі медійної підтримки колег, дописи із декларацією підтримки опублікували і частина депутатів Полтавської міськради. Наприклад, депутат Едуард Волков публічно просить Андрія Карпова про звільнення чиновників, які погрожували журналістці. Сам Карпов ситуацію поки не коментує ніяк. Отримати його коментар полтавська представниця ІМІ не має можливості, оскільки заблокована Андрієм Карповим. В посадові обов'язки якого, нагадаю, входить курування роботи пресслужби міської ради та, власне, комунікація із представниками ЗМІ. 


Своїм досвідом співпраці з пресслужбою міськради під керівництвом Карпова поділилася журналістка Ольга Стенько:


"Коли готувала матеріал про шелтер для ВПО у полтавській школі, несподівано наштовхнулася на категоричну заборону зайти всередину, щоб поговорити з людьми, які там проживають. Директорка була категорична: пишіть запит на пресслужбу міської ради. Мотивувала тим, що пресслужба дала розпорядження не пускати журналістів без попереднього узгодження (що я вважаю спробою тиску та перешкоджання діяльності ЗМІ). 

Співробітниця пресслужби Анна, з якою я зазвичай комунікую для вирішення питань, перенаправила мене безпосередньо до Аліни Рябокінь. Мовляв лише вона вирішує питання допуску. Аліна не відповіла на мій дзвінок. Але я вже перебувала біля школи, мені треба було працювати. Тому звернулася безпосередньо до секретаря міської ради Андрія Карпова. Він пообіцяв мені вирішити питання, і за лічені хвилини Аліна написала мені дозвіл в Телеграмі та перетелефонувала і сказала, що попередить директорку", – розповіла журналістка. 


Як повідомляє за підсумками засідання сесії міської ради видання "Полтавщина", Андрій Карпов уже має свою кандидатуру на посаду керівника пресслужби. Але не озвучує що це за людина. Журналісти дізнаються про це згодом, коли буде проведений конкурс та офіційне призначення. Поки ж що спостерігається інша цікава ситуація. Як пише "Полтавщина", міська рада Полтави припинила співпрацю з автором відео в Telegram-каналі Мамая. Про це свідчить відсутність, повідомляє видання, Сергія Романенка, оператора, який робив відео для каналу Олександра Мамая, на засіданні сесії. Також на цьому ж засіданні оголосили про звільнення керівниці пресслужби міськради Аліни Рябоконь. 


І наостанок хочеться звернути увагу на цифри. За два роки Полтавська міськрада та департаменти й управління, підпорядковані їй, підписали, за даними Prozorro,

договорів на 3 мільйони гривень на висвітлення своєї діяльності та іншу рекламу. Полтавські журналісти продовжують уважно слідкувати, скільки коштів на свій піар міська влада виділятиме без Мамая. 


Надія Кучер, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області