Закриті очі і вуха, а іноді – двері: що не так в Полтавській міськраді з доступом для журналістів

26 жовтня 2022 0

Жодна установа не створює журналістам таких складнощів, як Полтавська міська рада. Поки в ОВА спокійно і регулярно відповідають на запитання журналістів, а слідом за нею таке ж спілкування планує, за потреби, обласна рада, у міськраді усе без змін – тотальний ігнор, як тільки з'являються незручні для міської влади питання. 


Чотири місяці у Полтаві журналісти, об'єднавшись, намагалися добитися від пресслужби Полтавської міської ради, голови Полтавської громади Олександра Мамая, секретаря міськради Андрія Карпова гідної комунікації. Нагадаю в чому причина: в липні цього року місцевим журналістам увірвався терпець і 29 медійників зібрали підписи та офіційно звернулися до міського голови Олександра Мамая, депутатського корпусу міськради, керівниці пресслужби міської ради з вимогою провести круглий стіл. 


Чому журналісти цього вимагають? Бо отримують бюрократичні відписки замість відповідей на інформаційні запити. Не можуть отримати необхідні коментарі оперативно; немає “живого” спілкування з посадовцями міськради, брифінгів. Анонси заходів отримують запізнілі або взагалі не отримують, а інформацію дізнаються постфактум з сайту міськради чи телеграм-каналу міського голови. 


Також нарікають на неналежне виконання посадових обов'язків та ігнорування законів “Про пресу”, “Про інформацію”, “Про телебачення та радіомовлення”, “Про інформаційні агентства” з боку керівниці пресслужби Полтавської міської ради Аліни Рябоконь. Від неї, до слова, журналісти не отримали жодної реакції на свої скарги. Тож досі не вдається обговорити незадовільну комунікацію та знайти рішення виправити це. 


За останньою інформацією, яку полтавській представниці ІМІ надав Андрій Карпов, секретар Полтавської міськради, він направив до міського голови Мамая листа з вимогою притягнути до дисциплінарної відповідальності керівницю пресслужби міської ради Аліну Рябоконь. Варто розуміти, вона – в команді мера. І, як стає зрозумілим з відсутності офіційної реакції Мамая, під його захистом. Ніхто не поспішає ініціювати жодних рухів на підтримку вимог журналістів, окрім кількох опозиційних депутатів. 


Враховуючи мовчазну відповідь міської ради, журналісти спільно з авторкою блогу все ж сподіваються на адекватну комунікацію та планують самостійно організувати й провести круглий стіл, запросивши владу. 


Прикро, що міська влада Полтави, закриваючись від незручних запитань журналістів, іноді навіть на поріг будівлі, в яку доступ для ЗМІ аж ніяк не може бути забороненим, їх не пускає. Така ситуація сталася цього місяця з журналісткою Анастасією Мацько. Її не пропустив на вході охоронець міськради, як розповіла журналістка представниці ІМІ в Полтавській області. Мацько планувала висвітлити засідання територіально виборчої комісії, яке мало відбутися в приміщенні міськради. Потрапити на захід журналістка не змогла. В поліцію не зверталася. А не впустив її охоронець, як згодом пояснила Анастасія Мацько, бо у будівлі не було світла. 


Подібні випадки не поодинокі. Періодично полтавська представниця ІМІ отримує від журналістів скарги на міську раду. По суті, це єдина установа, де на доступ скаржаться майже постійно. Скарги – букет: не вчасно надана відповідь на запит чи взагалі немає відповіді; зайти в будівлю квест, доводиться як мінімум пояснювати свої права, щоб пройти; отримати потрібний коментар – не факт, що відповідь дадуть, а якщо дають, то не швидко; якщо захід відбувається онлайн і розглядають скандальні бюджетні питання – ЗМІ приготуватися, зникне звук на найважливішому моменті. 


Власне, через всі ці проблеми полтавські журналісти й самоорганізувалися, зібрали підписи й прохають до своєї роботи поваги. Поки що замість гідного ставлення отримують мовчання. Як довго міській владі під керівництвом Олександра Мамая вдасться ігнорувати журналістів, покаже час. У Полтаві частина депутатів діють над тим, щоб відбулося запровадження військової адміністрації та загалом усунути Олександра Мамая і його команду від управління містом. А це означає, що зміна керівництва, якщо вона відбудеться, швидше за все, принесе за собою й зміну підходів до комунікації різних рівнів. 


Надія Труш, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області