Свято Покрови: традиції, легенди й народні прикмети

13 жовтня 2021 0
Олена Кулага
Покрови Пресвятої Богородиці - давнє українське свято, яке міцно укорінилося у свідомості українського народу, має свої повір'я та сучасні традиції.

Покрова Пресвятої Богородиці - християнське і народне свято, яке відзначають 14 жовтня за юліанським календарем. Воно має свої легенди та вірування. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначають як день українського козацтва. З 2014 року указом президента на свято Покрови призначено день захисників України.

ЛЕГЕНДА

За легендою, під час облоги Константинополя ворогами 910 року, жителі зібралися в храмі на всеношну і молилися Господу про порятунок, сподіваючись на диво. Саме там святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі Матір Божу із сонмом святих. Пресвята Богородиця з’явилася жителям міста та опустила додолу омофор (покривало у вигляді широкого шарфа, котре звичайно жінки носили навколо шиї), взявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятоване.

ІСТОРІЯ ВШАНУВАННЯ СВЯТА

Відзначення Покрови має глибоку історію в Україні. Хоча свято було впроваджене ще з часів хрещення Русі, особливе шанування Покрови Богородиці починається з XII століття.

Для українських селян Покрова була важливим осіннім святом, пов'язаним із завершенням хлібогосподарських робіт і початком зими. Саме під Покрову селяни готувалися до морозів: вперше після літа протоплювали піч, утеплювали оселю, закінчували випас худоби. 

Господині здійснювали обряди-обереги: спалювали старі солом'яні матраци; дітей на порозі обливали водою через решето - від застуди; жінки спалювали зношені речі, особливо взуття, щоб прискорити "ходу через зиму" і просили здоров'я, щоб перезимували без хвороб. Для того, щоб усі члени сім'ї були здоровими, на Покрову старша жінка в родині брала вишитого рушника, що був над іконою Богородиці, і розвішувала його над вхідними дверима. 

Від Покрови молодь на вечорниці збиралася по хатах. Тоді ж починали засилати старостів і дівчата просили у Пресвятої Богородиці доброго чоловіка: "Мати - Покрівонько, покрий Матір сиру Землю і мене молоду".

ПРЕСВЯТА БОГОРОДИЦЯ - ПОКРОВИТЕЛЬКА УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА

Богородицю вважали своєю заступницею запорозькі козаки. Для запорожців Покрова була найбільшим святом. Цього дня на Січі відбувалися вибори нового отамана.

Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю покровителькою. Головна січова церква завжди була зазвана на честь Покрови. Її ікона була в кожному козацькому курені. Зображували її й на хоругвах, під якими козаки виступали в походи. Перед кожним походом навколішках молилися до Пресвятої Богородиці - "Під Твою милість прибігаємо".   

ХРАМИ НА ЧЕСТЬ ПОКРОВИ

По всій Гетьманщині козаки зводили храми на честь пресвятої Богородиці. Деякі Покровські храми, переважно XVIII століття, вціліли до нашого часу. В Україні найстарішою церквою, яка присвячена святу Покрови, є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році, як фортеця.

У Полтаві також існували Покровські храми. Найдавнішим з них можна вважати дерев’яний трибанний храм, який в 1707-1708 роках спорудили у полтавському передмісті Павленки. У 1903 році на тому місці, де раніше був дерев'яний храм, збудували й освятили нову Свято-Покровську церкву. Її звели однобанною в одному зв’язку з дзвіницею, в стилістиці неоромантизму. За часи радянської влади церкву закрили, а в 1946 - зруйнували.

Святопокровська церква в Павленках - джерело сайт Бориса Тристанова

Іще одна Свято-Покровська церква існувала в Полтаві на подвір’ї архієрейського будинку (нині територія військового госпіталю). Це була унікальна пам’ятка української дерев’яної храмової архітектури XVIII сторіччя. Церкву перенесли до Полтави з Ромен. 21 вересня 1943 року, під час відступу німецьких окупантів, церква згоріла в полум'ї.

Святопокровська церва в Полтаві - джерело сайт Бориса Тристанова

Символічно й те, що першим відновленим після 70-річної доби радянського атеїзму православним полтавським храмом став саме храм Покрови Пресвятої Богородиці. Храм спорудили на вулиці Нікітченка й 6 жовтня 1996 року його освятив Святійший Філарет. В архітектурі нового храму Полтави свідомо використали українські барокові традиції. 

храм Покрови Пресвятої Богородиці у Полтаві - джерело wikimapia

У Полтавській області ряд церков побудували на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Більшість з них знищили в часи антирелігійної політики, але деякі збереглися та відновили діяльність за часів незалежної України. Та, певно, найвеличнішою є Свято-Покровська церква в селі Плішивець (Гадяцького) нині Миргородського району. Єдиний в Україні мурований дев'ятибанний храм, що зберігся до нашого часу.

Свято-Покровська церква в селі Плішивець - джерело uk.wikipedia.org

СУЧАСНІ ТРАДИЦІЇ СВЯТА

Покрова - віддавна свято українських лицарів. Тож закономірно, що День захисників України відзначають саме 14 жовтня. Цей день має символізувати нерозривний зв’язок усіх поколінь воїнів України. Цього дня вшановують пам’ять тих, хто у різні часи боронив нашу землю від ворога. Звертаються з молитвою до Пресвятої Богородиці, щоб покрила своїм омофором Український народ та військо й оберігала життя наших захисників. 


Народні прикмети та повір'я на Покрову:

  • На Покрову до обіду - осінь, після обіду - зима;
  • Покрова накриває траву листом, землю - снігом, воду - кригою, а дівку - шлюбним вінцем;
  • Не покрив дівку Покров, не покриє і Різдво;
  • Коли на Покрову вітер з усіх боків, зима буде мінливою;
  • На Покров треба протопити хату дрівцями з яблуні - всю зиму тепло буде;
  • Дівчата вірили, що якщо вночі спекти хліб і поставити його на вікно, то можна приманити нареченого;
  • Свято зустрічали в гарному настрої. Вважалося, що сумувати не можна, треба веселитися, ходити в гості й самим вдома чекати гостей.


****

Література використана при підготовці статті: "Українська міфологія та культурна спадщина" Олексія Кононенка. "Історія Полтави" сайт Бориса Тристанова.