Дорослі у дитсадку: як переселенці живуть у полтавському дошкільному закладі

21 листопада 2023 0
Полтавські заклади освіти стали новим домом для багатьох переселенців з окупованих та прифронтових територій.

Понад сто внутрішньо переміщених осіб нині мешкають у пристосованих приміщеннях дитячого садочку «Калинка»

Всі витрати на утримання вимушених переселенців взяла на себе Полтавська громада. Мешканці не сплачують жодної копійки ані за проживання, ані за комунальні послуги, ані за харчування. Від 7 до 17 осіб в одному приміщенні – такі непрості умови проживання у прихистку. Утім люди не скаржаться, бо не мають фінансової можливості винаймати окреме житло. Переважна більшість мешканців – особи похилого віку, але є й молоді сім’ї з дітьми.

«Повертатись нікуди, бо місто окуповане»

Антоніна Володимирівна виїхала з Лисичанська, що на Луганщині, на початку війни. Радіє, що встигла до захоплення міста російськими окупантами. З собою взяла обмаль речей та кота Рижика. Домашній улюбленець постійно поруч з господинею, нагадує їй про дім. Нині її оселя – це приміщення групи у дитсадку, яке вона ділить ще з вісьма сусідами. «Але ж повертатись мені нікуди, бо моє рідне місто окуповане», - сумує жінка.

Антоніна з Лисичанська вдячна, що їй дозволили тримати котика у прихистку

Для родини з Чугуєва дитсадок теж став другим домом. Олена – мама чотирьох дітей. Чоловік залишився вдома, бо там є робота, а жінка з молодшими переїхала до Полтави. Старший син зараз у війську, боронить нашу землю. Старша донька вчиться та живе у спортивному коледжі. Молодші син і донька з мамою у прихистку. Окрім них у цьому приміщенні теж живуть мами з дітьми. «Нам тут комфортно. Є дах над головою, цілком пристойні побутові умови, ще й годують безплатно. В нашій ситуації це найкращий варіант», - поділилася Олена.

Мешканка прихистку Олена з донькою Яною та сином Артемом

Для Наталії Василівни з Харківщини «Калинка» є вже третім «домом» у Полтаві. Спочатку переселенка жила у школі, потім в іншому дитсадку, тепер тут. Проте жінка сповнена оптимізму та вдячності. «Нам тут дуже подобається, бо є всі умови для життя. Добре годують, у приміщенні тепло, є гаряча вода. Ми навіть подяку написали нашому керівництву за турботу про нас. З сусідами по кімнаті не сваримось, живемо дружно, разом відмічаємо свята», - розповіла жінка.

Наталія з Харківщини задоволена умовами проживання у шелтері

Допомога переселенцям і військовим

Від самого початку війни дошкільний заклад долучився до допомоги вимушеним переселенцям. Людей, які прибували до Полтави, розселяли переважно по студентських гуртожитках і школах. Співробітники садочка теж не залишились осторонь та почали активно допомагати нужденним. Садок перетворився у гуманітарний штаб, куди звозили та зносили продукти, одяг і побутові речі, які потім передавали на потреби переселенців.

Згодом, коли школи потрібно було готувати до навчального процесу, дитсадок «Калинка» теж перетворився у шелтер.

Директор дитсадка Ольга Вінник

«Ми почали приймати переміщених осіб у серпні 2022 року. Люди переселялися до нас із сусідньої школи, де вони вже познайомилися між собою, тому ми розміщували їх у групах за їхнім бажанням. Розумієте, у нас не гуртожиток з окремими кімнатами. Це доволі великі приміщення, в яких живуть і цілі родини з дітьми, і одинокі люди. У кожного свій характер, стан психіки, свої побутові звички. Тож буває всяке, але здебільшого уживаються», - зазначила Ольга Вінник.

Кількість мешканців у прихистку постійно змінюється. Максимально тут розміщалося 140 осіб, нині проживають 106, з яких 13 дітей. Деякі дітки ходять до школи, а деякі навчаються дистанційно. Така можливість є, оскільки у дитсадку проведений інтернет.

Мешканців шелтера безплатно годують гарячою їжею двічі не день

Для налагодження побуту дитсадок забезпечили пральними машинками, холодильниками, мікрохвильовками, мультиварками. Облаштували душові приміщення, відремонтували туалети, збільшили потужність електромережі. Допомога надходила як від місцевої адміністрації, так і від благодійних організацій.

На першому поверсі дитсадка обладнаний пункт обігріву, яким під час тогорічних блекаутів користувалися не лише мешканці прихистку, а й жителі мікрорайону. У просторій кімнаті встановлені обігрівачі, що працюють на дизпаливі, є запас води, декілька ліжок для дітей. Електроживлення всього дитсадка на випадок відключення світла забезпечує потужний генератор.

Одне з приміщень виділили для загального користування. Тут проходять збори мешканців прихистку, відбуваються заняття з дітьми та дорослими, що проводять волонтери. Також тут працює штаб допомоги військовим. «Співробітники закладу роблять маскувальні сітки, плетуть теплі килимки та шкарпетки. Також ми виготовляємо енергетичні батончики з горіхів, сухофруктів та меду. Хлопцям на передовій вони дуже подобаються», - розповіла вихователь-методист Ірина Іванченко.

Виготовлення поживних смаколиків для військових

Здебільшого люди пристосувалися до таких умов проживання та не хочуть чогось змінювати. Утім деякі вже виїхали до модульного містечка, що побудований у Полтаві. Ще декілька осіб теж готують документи на переселення. Ольга Вінник говорить, що нікого не підштовхує до виселення, кожен сам приймає рішення. А отже, допоки у садочку житимуть переселенці, він працюватиме як прихисток. І тільки коли виїдуть всі тимчасові мешканці, заклад знов прийматиме діточок.

Світлана Денисенко